YAĞMUR DUASI

Güneydoğu Anadolu Projesinin başkenti Şanlıurfa'nın ekonomisin büyük bir bölümü Tarımsal sanayi ve tarıma dayalı sanayi oluşturmaktadır. . Kuraklıktan en fazla etkilenen sektör ise tarım sektörüdür. Bölgemizin, İlimizin iklim tipi Kurak-Yarı kurak ilkim tipidir. Birde sonbahar ve kış yağışlarının düşmemesi üzerine çiftçimiz mağdur durumdadır. Kasım ayı içerisinde metre kareye hemen hemen hiç yağış düşmemiştir. Ülkemizde Konya dan dan sonra en büyük tahıl ambarı olan Şanlıurfa'da Ekimler 15 Kasım-15 Aralık aylarında yapılmaktadır. Ekimi Yapılan tahılların çimlenmesi için mutlaka su gereklidir tarımda yüksek verim almak için birçok faktör vardır fakat en büyük faktör sudur su her şeyde olduğu gibi tarımda da hayattır. Ülke genelinde görülen kuraklık için camilerde Cuma namazlarında yağmur duaları yapıldı. Ülkemizin, bölgemizin kalkınması için Avrupa standartlarında yaşam sürebilmek için artan nüfusun ihtiyacını karşılamak için cenabı Allaha dua etmekten başka bir şey elimizden gelmiyor. Peki, bu kuraklık nedir? Önlemenin yolları nelerdir?

Kuraklık Bir bölgede nem miktarındaki geçici dengesizliğin o bölgedeki su kıtlığı ile ilişkisi olarak kabaca tanımladığımız kuraklık doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda herhangi bir yerde meydana gelebilir. Kuraktan nemli iklim tiplerine kadar her yerde görülebilir. Bununla beraber kurak iklimler nem eksikliğinden ve yüksek değişkenlikteki yağıştan dolayı kuraklığa karşı daha hassas konumdadırlar. Ekstrem olaylar içinde kuraklık genellikle yavaş gelişir, sıklıkla uzun bir süreklilik gösterir ve atmosferik tehlikeler içinde tahmini en az olanı olması ile birlikte etkileri çok geniştir.
Kuraklık tabiatın gizli bir tehlikesidir. Genellikle herhangi bir mevsim veya bir zaman diliminde yağış miktarındaki azalmadan dolayı meydana gelir. Kuraklık hesaplamalarında bir bölgedeki yağış ve evapotranspirasyon (buharlaşma+terleme) arasındaki dengenin uzun süreli ortalaması göz önünde bulundurulmalıdır. Kuraklık zamanla (yağış mevsiminin başlamasında gecikmeler, ürün büyüme mevsimi- yağış zamanının ilişkisi) ve yağışların tesirleri (yağış yoğunluğu, sayısı) ile ilşkilidir. Yüksek sıcaklık, şiddetli rüzgar ve düşük nem miktarı gibi diğer değişkenler birçok bölgede kuraklıkta etkili olur.
Kuraklık yalnızca fiziksel bir olay veya bir doğa olayı olarak görülmemelidir. Onun, insan ve faaliyetlerinin su kaynaklarına olan bağımlılığı nedeniyle toplum üzerinde çeşitli etkileri vardır. Uzun süreli kuru hava nem azlığı yaratarak bitki, orman ve su kaynaklarında azalmaya sebep olur ve neticede ciddi çevresel, ekonomik ve sosyal problemlerin ortaya çıkar.

Kuraklığı önlemenin yolları ise kısaca 4 maddeden oluşur

Bunlar;
1-Hava kirliliği
2-Su Kirliliği
3-Toprak Kirliliği
4-Gürültü(ses) kirliliği

MEMLEKETİMİZ, ŞANLIURFAMIZ İÇİN SUYUMUZUN KIYMETİNİ BİLELİM DAMLAYA DAMLAYA GÖL OLUR DAMLAMAYA DAMLAYA GÖL KURUR.