AK Partili Milletvekili Yazmacı'dan Şanlıurfa'ya Sağlık Seferberliği: 68 Hekim Atandı! AK Partili Milletvekili Yazmacı'dan Şanlıurfa'ya Sağlık Seferberliği: 68 Hekim Atandı!

Bayramın en çok tüketilen ikramlıkları arasında yer alan tatlılar ve şekerler, özellikle çocukların ilgisini çekerken, aşırı tüketim sağlık açısından risk oluşturabiliyor.

"Sağlıklı Alternatifler Sunarak Çocukları Teşvik Edebiliriz"

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yurtseven, tatlıyı tamamen yasaklamanın doğru bir yaklaşım olmadığını belirterek, şu önerilerde bulundu:

“Bayram geldi, tatlıyı tamamen kaldırmak ya da yasaklamak mümkün değil, zaten bu doğru bir yöntem de değil. Burada önemli olan, aşırı tüketimi önlemek. Çocukları hazır gıdalar yerine doğal şeker içeren besinlere yönlendirmek daha sağlıklı olacaktır. Kuru incir, kuru meyve, ceviz, badem gibi sağlıklı alternatifler sunarak çocukların ilgisini bu ürünlere çekebiliriz. Ayrıca meyveleri eğlenceli hale getirerek kurabiye kalıplarıyla şekillendirmek veya gülen yüz figürleri yapmak, çocukların ilgisini çekebilir. Eğer dışarıda tatlı tüketilecekse, şerbetli tatlılar yerine sütlü veya daha hafif tatlılar tercih edilmeli.”

Uzmanlardan Bayramda Şeker Tüketimine Dair Uyarı1

"Çocuklar En Fazla 1-2 Dilim Baklava Tüketmeli"

Tatlı tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Yurtseven, sağlıklı bir çocuk için günlük önerilen şeker miktarının 5 küp şekeri geçmemesi gerektiğini ifade etti.

“Bunu baklava üzerinden düşündüğümüzde, çocuklar en fazla 1-2 dilim baklava tüketmeli. Porsiyonları küçük tutmak önemli. Sağlıklı çocuklar için bir gün fazla yemek büyük bir sorun oluşturmaz ancak uzun vadede olumsuz etkileri olabilir.”

Özellikle diyabet, obezite, tansiyon veya kronik hastalığı olan çocukların tatlı tüketimi konusunda daha dikkatli olması gerektiğini belirten Yurtseven, "Diyabet hastası çocuklar tatlı tüketirse, kan şekerlerinin mutlaka ölçülmesi gerekir. Aileler bu konuda ekstra dikkatli olmalı” diyerek uyarılarda bulundu.

Kaynak: İHA