Türkiye’nin 1984 yılından bu yana PKK terör örgütüyle mücadelesinin maliyetinin 2 trilyon dolara yaklaştığını belirten Şeyhanlıoğlu, bu süreçte yaşanan çözüm arayışları ve engeller üzerine de açıklamalarda bulundu.

"Terörle Mücadeleye Karşı İç ve Dış Engeller" Şeyhanlıoğlu, Türkiye’nin geçmişte PKK ile mücadele için birçok çözüm süreci ve yol denediğini hatırlatarak, özellikle 1988-1993 yıllarında rahmetli Özal ve Demirel dönemlerinde ciddi bir çözüm arayışı olduğunu ifade etti. Ancak, 1993’teki faili meçhul cinayetler ve iç-dış sebeplerle çözüm sürecinin tersine döndüğünü söyledi. 2014 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde bir çözüm süreci başlatıldığını ancak bu sürecin Gezi Parkı, 6-8 Ekim olayları, Çukur Savaşı ve 15 Temmuz darbesi ile sekteye uğradığını belirtti.

Uzmanı Açıkladı Türkiye Terörle Mücadelede Son Bir Çözüm Süreci İçinde1

"PKK ve PYD, Batılı Ülkeler Tarafından Destekleniyor" Şeyhanlıoğlu, terörün yalnızca Türkiye'nin değil, aynı zamanda bölge ülkelerinin de istikrarını tehdit ettiğini vurguladı. Özellikle ABD, İngiltere ve İsrail’in PYD’yi desteklediğini belirten Şeyhanlıoğlu, PYD'nin Suriye’de büyük bir terör şebekesine dönüştüğünü ve Batı tarafından silahlandırıldığını ifade etti. Bu örgütün kurumsallaşmasının 1984-2004 yıllarında Suriye, Lübnan ve Irak’ta gerçekleştiğini belirten Şeyhanlıoğlu, 2007'den sonra örgütün Almanya'nın desteğiyle yeniden yapılanmaya girdiğini söyledi.

"Türkiye, Sorunu Son Kez Çözmek İstiyor" MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Öcalan örgütü kurduysa, şimdi dağıtsın" açıklamasına atıfta bulunan Şeyhanlıoğlu, Türkiye’nin terörle mücadelede artık son kez çözüm süreci yürüttüğünü ifade etti. Ancak Öcalan’ın örgütü üzerinde etkili olamayacağına inanan Şeyhanlıoğlu, arkasındaki güçlerin İsrail olduğunu belirtti.

Uzmanı Açıkladı Türkiye Terörle Mücadelede Son Bir Çözüm Süreci İçinde2

"Türkiye, Suriye'deki Terör Unsurlarına Karşı Kararlı" Türkiye'nin Suriye'deki terör unsurlarına karşı net bir tavır sergilediğini vurgulayan Şeyhanlıoğlu, PYD’nin elindeki ağır silahların Suriye Milli Ordusu bünyesinde eritilmesini önerdiğini söyledi. Ayrıca, bölgede istikrar sağlanabilmesi için Türkiye’nin Irak ve Suriye ile ortak bir ekonomik ve siyasi iş birliği modeli geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

"Bereketli Hilal Birliği Kurulmalı" Şeyhanlıoğlu, Türkiye’nin terörle mücadelede kararlı olduğunu belirterek, "Bu terör ya silah bırakacak ya da Türkiye gerekli askeri adımları atacaktır" dedi. Ayrıca, Trump ve Netanyahu’nun politikalarını da değerlendiren Şeyhanlıoğlu, "Etnik ve mezhep üstü bir ortak askeri güç kurulması gerektiğini" ve bu gücün Bereketli Hilal Birliği çatısı altında birleşebileceğini vurguladı.

Kaynak: İHA