Şanlıurfa 112'yi gereksiz yere arayanlar arasında dağdaki çobanlar da bulunuyor, telefon tamircisi de. Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü 112 Sağlık Komuta Merkezini arayan bazı vatandaşların personelle diyalogları ise çoğu zaman güldürüyor. 

ABLA ORADA GÜZEL KIZLAR VARMI?

Şanlıurfa 112 Acil Komuta Merkezine yapılan asılsız ihbarların başında canı sıkılanlar geliyor. Komuta merkezini arayıp personelle sohbet etmek isteyenler kimi zamanda Komuta Merkezinde güzel kızların olup olmadığını soruyor. Bunun yanı sıra cep telefonu tamircilerinin arızalı telefonlarını denemek için 112'yi araması ise dikkat çekiyor. 112 çalışanlarının bir diğer derdi de çocuklar. 112yi arayan çocuklar konuşmak yerine gülmeyi tercih ediyorlar.

GÜNLÜK 30 BİN ÇAĞRIDAN YANLIZCA 200'Ü GERÇEK

Günlük ortalama 30 bin çağrının düştüğü Şanlıurfa 112 Acil Komuta Merkezine gelen çağrıların yalnızca 200'ünün gerçek olması ise dikkat çekiyor. Her ambulansta 3'er Sağlık Personelinin bulunduğu 87 ambulansla acil vakalara gidildiği Şanlıurfa 112 Acil Komuta merkezinde çağrılara yanıt veren 20 personel 365 gün 24 saat esasına göre çalışıyor. Bu kadar yoğun tempo ile çalışan personelin canını ise en çok gereksiz aramalar sıkıyor.

SANLIURFA.COM ' a  açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Sağlık İl Müdürü Uz. Dr. Erdoğan Duran, 112 Acil Komuta Merkezine gelen gereksiz çağrıların gerçek anlamda 112'ye ihtiyacı olanları zor durumda bıraktığının söyledi.

KOYUN OTLATIRKEN CANI SIKILAN DAĞ BAŞINDAKİ ÇOBANLAR DA 112"Yİ ARIYOR

Sağlık İl Müdürü Duran "Vatandaşlarımızı töhmet altında bırakmak istemem ama 112 arayan birçok kişi telefon tamircileri oluyor. Yeri geliyor koyun otlatmaktan canı sıkılan dağdaki çobanlar da 112"yi arıyor. Canı sıkılıyor sohbet etmek için 112'yi arıyor. Yani bu tür gereksiz aramalara şahit oluyoruz. Burada en önemli şey şu; 112'ye ihtiyacı olduğu zaman vatandaşımızın 30 bin vakadan 200 gerçek vakayı süzmek gerçekten çok zor. Günde 30 bin çağrı düştüğü zaman operatör kilitleniyor. Bu gerçekten 112'ye ihtiyacı olan vatandaşlarımızın ulaşamaması anlamına geliyor. 112'yi bu tip aramalarla meşgul edenlerin bir gün eşi çocukları ve hatta yakınlarının da 112'ye ihtiyaç duyabileceğini unutulmamalı. Biz vatandaşlarımızdan mümkün mertebe 112'ye ihtiyaç duydukları zaman aramalarını, hasta için aramalarını istiyoruz" dedi.

İSTANBUL"DAKİ KADAR GÜNLÜK ÇAĞRI ALIYORUZ

Şanlıurfa 112 Komuta Merkezine gelen çağrıyı başka illerle de kıyaslayan Dr. Duran "Günde 30 bin çağrıyı bazı illerle kıyaslamak istersek İstanbul, İzmir ve Ankara kadar çağrı alıyoruz. İstanbul'un nüfusu 14-15 milyon. Biz Suriyelilerle birlikte 2,5 milyon nüfusa sahibiz ama İstanbul ile aynı oranda çağrı alıyoruz.14-15 milyonluk nüfusa sahip İstanbul"daki 112"ye de günlük ortalama 30 bin çağrı geliyor. Bizim Urfa"ya da ortalama 30 bin çağrı geliyor. Hatta bazı günler 40 ile 45 bin civarında çağrı da alıyoruz. Ben 30 bin derken ortalamasını söylüyorum" ifadelerini kullandı.

BU KADAR ÇAĞRI 112 ÇALIŞAN PERSONELİ URFA'DAN KAÇIRIYOR

Günde 30 bin çağrı alınmasından kaynaklı Personel noktasında sıkıntı yaşadıklarını da aktaran Duran "Çağrı yoğunluğu nedeniyle personelimizde de bir takım sıkıntılar oluşturuyor. Öyle ki bazı personellerimiz bu kadar çağrıya dayanamayınca Adıyaman Diyarbakır gibi başka illere tayin istiyorlar. İş yükü personelin burayı tercih etmemesine neden oluyor.30 bin çağrının yanlızca 200"ü gerçek. Düşünsenize Suriyelilerle birlikte 2,5 milyon Urfa"da 112 komuta merkezimize yılda yaklaşık 10 milyon çağrı geliyor. Bu da günlük ortalama 30 bine tekamül ediyor. " dedi.

BUNA RAĞMEN 112"DE AB STANDARTLARINI YAKALMIŞ DURUMDAYIZ

Avrupa Birliği standartlarına göre vakalara ulaşma hızını yakaladıklarını dile getiren Duran  "Şanlıurfa olarak Türkiye'nin 7'inci büyük coğrafyasıyız. TİGEM arazilerindeki vatandaşlarımızdan da çağrı alabiliyoruz. Buralara ulaşım güçlüğü olmakla birlikte AB standartlarında 30 dakikada ulaşıyoruz. Kırsal vakaya 30 dk içerisinde ulaşmaya çalışıyoruz kentsel vakaya da 7-9 dakika hedefimiz var" şeklinde konuştu.

12 İSTASYONA DAHA İHTİYACIMIZ VAR

Geniş bir yüzölçümüne sahip Şanlıurfa'da yeni istasyonlara ihtiyaç duyduklarını da sözlerine ekleyen Duran "İlimize 12 tane istasyon kurmak için Bakanlığımızla görüşmelerimiz devam etmekte. 12 istasyonumuzu kurduktan sonra hizmetlerimizi daha iyi konuma getirmiş olacağız" dedi.

SURİYELİLER BİZE YÜZDE 10 İŞ YÜKÜ GETİRDİ

Suriye'de yaşanan iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin yoğunlukta olduğu Şanlıurfa'da sağlık hizmetleri noktasında yüzde 10 oranında bir yük getirdiğini ifade eden Duran bunu da Bakanlığın takviye ambulans ve sağlık personeli ile çözdüklerini söyledi.

Editör: Yusuf Güler