Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda sürdürülen çalışmaları yerinde incelemek üzere Konya’nın Ereğli ilçesinde bulunan şantiyeyi ziyaret etti. 135 kilometre uzunluğundaki hattın çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak inşa edildiğini belirten Bakan Uraloğlu, projenin bölgesel, ulusal ve uluslararası taşımacılıkta büyük bir dönüşümün kapısını aralayacağını vurguladı.

Demiryollarının güvenli, düşük maliyetli ve hızlı olması nedeniyle ulaşımın vazgeçilmez bir unsuru olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, “Karaman-Ulukışla hızlı tren projesi, Türkiye’nin demiryolu ulaşımını güçlendirecek ve lojistik kapasitesini artıracak stratejik bir projedir” dedi.

“Karaman-Ulukışla Arası 145 Dakikadan 50 Dakikaya Düşecek”

Bakan Uraloğlu, 8 Ocak 2022’de hizmete açılan Konya-Karaman hızlı tren hattının ardından, bu hattın devamı niteliğinde olan Karaman-Ulukışla hattının saatte 200 kilometre hıza uygun şekilde inşa edildiğini kaydetti. Hattın tamamlanmasıyla Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresinin 145 dakikadan 50 dakikaya ineceğini açıklayan Uraloğlu, projenin uluslararası ölçekte de büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

Proje kapsamında Karaman Garı’nın devamında Sudurağı, Ayrancı, Ereğli, Çakmak ve Ulukışla olmak üzere toplam 5 istasyonun yer alacağını belirten Bakan Uraloğlu, ayrıca 2 tünel, 52 alt ve üst geçit, 15 köprü ve 147 menfezin inşa edildiğini söyledi.

Uraloğlu, hattın yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını aktardı. “Böylece ülkemizin doğu-batı ve kuzey-güney eksenlerindeki hızlı tren ağı güçlenecek. Marmara, İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgeleri arasında kesintisiz bir ulaşım hattı sağlanmış olacak,” dedi.

“Hızlı Trenle Mersin’den İstanbul ve İzmir’e Ulaşmak Mümkün Olacak”

Ulukışla-Yenice hattının mevcut hat üzerinden kullanılacağını belirten Uraloğlu, gelecekte inşa edilecek hızlı tren hattıyla Mersin başta olmak üzere Adana, Osmaniye ve Gaziantep’teki üretim ve lojistik merkezlerinin Karaman ve Konya üzerinden İstanbul’a veya Afyonkarahisar hattı tamamlandığında İzmir’e bağlanacağını belirtti. Bu gelişmenin bölgesel ve ulusal ekonomiye önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

“Altyapı ve Üstyapıda %92 Fiziki İlerleme Kaydedildi”

Karaman-Ulukışla hattında önemli mesafe kaydedildiğini belirten Uraloğlu, altyapı ve üstyapı işlerinde yüzde 92 fiziki ilerleme sağlandığını açıkladı. Elektrifikasyon işlerinde yüzde 5 ilerleme kaydedildiğini belirten Bakan, sinyalizasyon işlerinin ihale aşamasında olduğunu ve bu yıl sonunda altyapı çalışmalarının tamamlanmasının hedeflendiğini ifade etti.

Kalkınma Yolu Projesi’ne Entegre Olacak

Bakan Uraloğlu, Karaman-Ulukışla projesinin, Türkiye'nin içinde bulunduğu Orta Koridor ve Demir İpek Yolu bağlamında stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, 22 Nisan 2024’te imzalanan Kalkınma Yolu Mutabakat Zaptı ile birlikte bölgesel ve küresel ticarette yeni bir sayfanın açıldığını söyledi.

Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin-Nusaybin-Ovaköy güzergâhının projelerinin tamamlandığını ifade eden Bakan Uraloğlu, "İnşaat süreci için planlamalar titizlikle yürütülüyor. Bu hat, Orta Doğu’yu Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak ve uluslararası ticarette Türkiye’nin rolünü güçlendirecek," dedi.

Projenin tamamlanmasıyla Karaman’dan hareket eden bir hızlı trenin, Konya ve Ankara üzerinden İstanbul’a; Afyonkarahisar üzerinden ise İzmir’e ulaşabileceğini belirten Uraloğlu, hattın 2026 sonu veya 2027’nin ilk aylarında hizmete alınmasının planlandığını açıkladı.

Kaynak: İHA