Sigara tüketiminin artması

Sağlık Bakanlığı verilerine  göre, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alıyor. Sigara Dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne de sebep oluyor. Bir tütün ürünü olan nargile, sadece koronavirüs açısından değil, hepatit, tüberküloz, herpes gibi diğer bulaşıcı hastalıklar açısından da büyük risk oluşturuyor. Türkiye'de kalp damar vakalarının yüzde 75'inin, akciğer kanseri vakalarının ise yüzde 70'inin tütün kullanımıyla ilişkili olduğu belirtiliyor. Sigaranın ekonomik boyutu da en az sağlık kadar önemli bir yer teşkil ediyor. 2019 yılında Türkiye'de 119,75 milyar adet sigara satışı gerçekleştirilirken tiryakilerin cebinden yaklaşık 78 milyar lira çıktı. Sigaranın doğrudan veya dolaylı olarak yol açtığı hastalık, ölüm ve bunlara bağlı iş gücü kayıpları ile oluşturduğu diğer psikolojik travmalar telafisi mümkün olmayan kayıpların ortaya çıkmasına neden oluyor.
Daha önceleri Tekel tarafından üretilen yerli ve milli olan sigara daha sonraları Amerikan firmalarına teslim edildi. Şimdi yabancı firmaları Türkiye’de geçen yıl 10 milyar doların üzerinde sigara satışı yapmış. Vergi ve masrafları çıktıktan sonra milyarlarca doları ülkesine götürüyor.
Turizm, ihracat ve yurt dışından işçilerin gönderdiği dövizleri kolay yoldan yabancı firmalar kazanıyor. Tekelin tekrar kurulması ve yurt dışına döviz akışının durdurulması gerekir.