Sıcaklarla gelen tehlike:yaz ishalleri

Yaz geldi havalar iyiden iyiye ısındı. Tatil planları yapılmaya başlandı bile. Aman dikkat yaz aylarında sıkça karşılaştığımız ;bizleri ve özellikle de çocuklarımızı bekleyen ciddi tehlikeleri olan yaz ishalleri bu aralar kendini gösterdi. Acil servisler ve poliklinikler ishal ve kusma şikayeti olan hastalarla dolup taşmakta.

Özellikle çocuklar yetişkinlere nazaran ishal ve kusmaya bağlı olarak gelişen sıvı kayıplarından çok daha fazla etkilenmektedir. İhmal ve önemsememeye bağlı , kaybedilen sıvılar hastalara verilmediği zaman ateşlenmeler ve ateşe bağlı havale, bilinç bulanıklığı vb. birçok komplikasyon; dehidratasyona bağlı böbrek yetersizliği , genel durum bozuklukları gibi bir çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliriz.

İshali, dışkılama sıklığında artma ve dışkının şekilsiz bir hal alması olarak tarif edebiliriz. Mikropların sıcaklarda daha hızlı çoğalması, tükettiğimiz gıdaların bize ulaşana kadar gerekli soğuk zincirin tam olarak sağlanamaması, serinlemek amacıyla havuz ve denizlerden alınan mikrobiyolojik ajanlar ve temiz su içmenin tam olarak sağlanamaması; diğer zamanlara nazaran yaz aylarında ishal sıklığını ve ciddiyetini arttırır.

Peki yaz ishallerinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz. Özellikle içtiğimiz suyun temiz olması çok önemlidir. Yaz aylarında serinlemek maksadıyla içeceklerimize koyduğumuz buzların temiz sulardan yapılmasını sağlamalıyız.Meyve ve sebzelerin hayli bereketlendiği bu mevsimde özellikle çiğ ve kabuksuz gıdaların tüketim öncesi mutlaka temiz ve bol su ile yıkanması gerekmektedir. Gıdalarımızın fabrika üretiminden mutfağımıza kadar geliş sürecinde soğuk zincire uygun ulaştırıldığından emin olmalıyız. Gerekirse soğuk zincir konusunda bize güven veren ve gerekli yeterliliği sağlayan güvendiğimiz marka ve marketleri seçmeliyiz. El temizliği ve kişisel hijyene çok dikkat etmeliyiz.

Unutulmamalıdır ki ; ishal ve kusma nedeniyle vücuttan kaybedilen su ve tuzu yerine koymak için bol sıvı alımı sağlanmalıdır. Yağsız makarna, patates püresi, pirinç pilavı, yağsız et ve tavuk, bol su, ayran, asidi alınmış maden suyu, şekersiz çay gibi yiyecek ve içecekler tüketilebilinir. 24 saatten uzun süren ve şiddetinde azalma olmayan ishal ve kusmalarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak gerekli tetkiklerin yapılması önerilir.

Herkese sağlıklı ve güzel bir yaz tatili dilerim.