Buna rağmen sıfır kalori içermesi, kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere yol açmaması ve doğal bir kaynak olmasi nedeniyle şekere sağlıklı bir alternatif sunduğunu ifade etti.
Stevia’nın Sağlık Faydaları Stevia, Paraguay ve Brezilya gibi ülkelerde tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleriyle kullanılıyor. Türkiye’de ise 2009 yılında Antalya'da üretimine başlanan bu bitki, içerdiği steviosid maddesi ile tat duyuları tarafından normal şekerin 250-300 katı daha şekerli olarak algılanıyor. Bir tutamı bile bir litre çayı tatlandırmaya yetiyor. Stevianın kalori değeri sıfırdır ve şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyet gibi sağlık sorunlarına karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Araştırmalar, stevianın hipertansiyon tedavisinde ve Tip 2 diyabetin yönetiminde faydalı olabileceğini göstermektedir.
Bağırsak Sağlığı ve Anti-enflamatuar Özellikler Prof. Dr. Seda Genç, stevia’nın anti-enflamatuar özellikleri ve bağırsak sağlığını destekleme potansiyeline de dikkat çekti. Türkiye’de birçok şehirde şeker otu üretimi yapılmaya başlandığını belirten Genç, stevia’nın diyet, kilo kontrolü ve şekere alternatif arayanlar için değerli bir seçenek olduğunu vurguladı.
Doğal ve Sentetik Tatlandırıcıların Karşılaştırması Prof. Dr. Seda Genç, günümüzde çoğu tatlandırıcının sentetik olduğunu belirterek stevia’nın sıfır kaloriye sahip, doğal kökenli ve bitki bazlı bir alternatif olduğunu söyledi. "Hem sağlıklı yapısı hem de tatlılık sağlayan özellikleri ile son yıllarda sentetik tatlandırıcılara iyi bir alternatif olmuştur. Normal çay şekerine göre 300 kat daha tatlı olması, sıfır kalori içermesi ve kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere sebep olmaması ek avantajlarıdır. Diyabet hastalarına önerilen bir tatlandırıcıdır. Stevia’nın toksik olmadığı, lif içeriğinin yüksek olduğu ve nörolojik ile böbreklerle ilgili yan etkilerinin olmadığı literatürde rapor edilmiştir" diye ekledi.
Stevia, sadece tatlandırıcı olarak değil, sağlık faydalarıyla da dikkat çekerek şekere sağlıklı bir alternatif sunuyor.