Şanlıurfalıları kimse aşağılayamaz

Yaygın basın kuruluşlarından birinin 16 Ağustos 2011 tarihli nüshasında 'Köle Pazarı' gibi başlıklı haber yayınlandı. Haberde; Çorum, Amasya, Yozgat, Çankırı ve Tokat gibi İçanadolu Bölgelerinde evlenemeyen veya dul kalan erkekler Güneydoğu'da küçük yaştaki kızlarla evleniyorlar. Güneydoğu'da 'Küçük Yaştakı kızlar seçilmeleri için sıraya diziliyor, tanımadıkları kişilerle para karşılığı evlendiriliyor. Fiyatlar ise 1 ile 5 bin lira arasında değişiyor. Kızların itiraz etme şansı yok .Kimi zaman ailesi de sizinle geliyor.Deniliyor.

Bu haber masa başında hazırlanmış, bölgeyi iyi bilmeyen muhabirin milyonlarca insanı aşağılayacağını düşünmeden yaptığı gerçek dışı bir haberdir. Bu bölgede yaşayan ve bu bölgede gazetecilik yapan biri olarak böyle bir olay varsa duymamamız mümkün değildir. Tekil olaylar Türkiye'nin her yerine cereyan etmektedir. Türkiye'nin en hassas olduğu bir dönemde Güneydoğu insanlarını küçük düşürmeye kimsenin hakkı yoktur.

Süt hakkı adı altında alınan başlık parası olayı bölgenin bir gerçeğidir. Başlık parası ; esasen maddi durumu iyi olmayan kız tarafının aldığı başlık parası ile yine kızına çeyizlik eşya almasından ibarettir. Köyden kente göç, iletişimin yaygınlaşması ,televizyonların etkisi , kız çocuklarının okutulması ve iş imkanı sağlanması gibi nedenler ile yıllardır yapılan çalışmalar sonucu başlık parası alan ailelerin sayıları azalmış ve en aza inmiştir.

Yine; İçişleri Bakanlığı Komisyon Başkanı 1990-1995 yılları arasında Şanlıurfa'da Valilik yapan Ziyaettin Akbulut yayınladığı genelge ile 1995 yılında başlık parasının kaldırıldığını belirtmiştir. Yine şu an Bursa Valisi olan 1996-2000 yıllarında Şanlıurfa'da Valilik yapan Şahabettin Harput, aşiret liderlerini ve kanaat önderlerini toplayarak başlık parasının alınmaması ve kan davalarının sona ermesi için taahhütname imzalattırmıştır.Şanlıurfa'da görev yapan Valilerden Şükrü Kocatepe, Muzaffer Dilek, Şemsettin Uzun kan davalarının sona ermesi ve başlık parasının alınmaması için büyük gayretler göstermişlerdir. Bu girişimler Hükümet tarafından da desteklenmiştir.

Güneydoğu'da 'Küçük Yaştakı kızlar seçilmeleri için sıraya diziliyor, tanımadıkları kişilerle para karşılığı evlendiriliyor. Fiyatlar ise 1 ile 5 bin lira arasında değişiyor. gibi aşağılayacağı olayın Şanlıurfa'mızda olması mümkün değildir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin içinde yer alan Şanılurfa halkını aşağılayan bu haberle ilgili Şanlıurfa'yı temsil eden başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olmak üzere Şanlıurfa Milletvekillerini ve Sivil toplum örgütlerini, Belediye Başkanlarını bu konu hakkında açıklama yapmaya davet ediyorum,. Şanlıurfa Baro Başkanı Sayın İrfan Güven'i ise yaptığı açıklamalarından dolayı kutluyorum.