Şanlıurfa’da geçmiş yıllara oranla tarım ve hayvancılıkta üretim azalıyor. Tüketim artıyor.
Tarım ve hayvancılığı ile bilinen Şanlıurfamızda son yıllarda üretim gün geçtikçe azalıyor.
GAP’la birlikte büyüyen gelişen ve sürekli göç alan Şanlıurfa’da 2020 yılına yaklaştığımız bu günlerde maalesef tüketim kat kat artıyor. Geçmiş Yıllarda Türkiye’nin tarım ve hayvancılığına büyük katkı sunan Şanlıurfa’da üretim gün geçtikçe azalıyor, tüketim artıyor. Şanlıurfa’nın geçmiş Yıllarda Nüfusu az olmasına rağmen domates, biber (isot) ve patlıcan ile diğer sebze, meyve ürünleri istenilenden de fazla üretiliyordu. Nüfusu 2 milyona çıkan Şanlıurfa’da üretimin ne kadar az olduğunu 2018 yılında mevsiminde domates, biber ve patlıcanın kilosunun 5 TL’ye satılması ile anladık. 2019 yılında da Urfa biberinin mevsimine kilosunun 5-6 TL’den satılması ile ile daha da iyi anladık.
Şanlıurfa’da bir zamanlar köylerden şehre köy tavuğu, köy yumurtası ve köy yoğurdu getirilip satılırdı.
Son Yıllarda tam tersi bir durum yaşıyoruz. Şimdi ise şehirden köylere çiftlik yumurtası, çiftlik tavuğu ve köy yoğurdu götürülüp satılıyor. İlimizde üretimin az olduğunun en büyük kanıtlarından biri de şehirden köylere hayvansal ürün götürülüp satılmasıdır.
Tabiî ki tarım ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşların neden üretim yapmadığı da ortadadır.
Akaryakıt fiyatlarının, gübre ve tohum gibi ürünlerin fiyatlarının yüksek olması en büyük etkendir.
İlimizde sadece pamuk ağırlıklı tarımcılığın dışında da yine eskisi gibi diğer tüm tarım ürünlerinin yetiştirilmesi ve hayvancılığın arttırılması en büyük arzumuzdur. Bunun sağlanması içinde Hükümete büyük görevler düşmektedir. Çiftçinin ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların rahat ve kazançlı üretim yapabilmeleri için maliyetlerin düşürülmesi gerekmektedir. Ülkemiz ve İlimiz ancak üretimin artması ile rahat bir nefes alabilir. Türkiye ve Şanlıurfa’da tarım ve hayvancılığın arttırılmasının sağlanması için tüm imkanların seferber edilmesi gerektiğini de belirtmek isterim.