Yaşanan bu hırsızlık olayları, Dicle Elektrik’in hizmet alanında ciddi kesintilere yol açarken, yaklaşık 3 milyon TL’lik maddi hasar meydana geldi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde altı ilde kesintisiz ve kaliteli elektrik dağıtımı hedefiyle faaliyet gösteren Dicle Elektrik, Şanlıurfa’da yaşanan bakır kablo ve akü hırsızlıkları nedeniyle büyük zarar gördü. Son olarak Haliliye ilçesine bağlı Paşabağı Mahallesi'nde sabah saatlerinde meydana gelen olayda, yaklaşık 4 bin abonenin bağlı olduğu trafo kabinine giren hırsızlar, kilidi kırarak içerideki kabloları ve aküleri çaldı. Bu olay, sadece meskenleri değil, iş yerleri ve önemli kamu binalarını da etkileyerek geniş çaplı bir elektrik kesintisine neden oldu.

Benzer hırsızlık olaylarının daha önce Karaköprü ilçesindeki Seyrantepe ile Haliliye’deki Veysel Karani, Kamberiye ve Şair Nabi mahallelerinde de yaşandığı bildirildi. Her bir olayda binlerce abonenin mağdur olduğu, şebekede meydana gelen toplam hasarın ise yaklaşık 3 milyon TL’yi bulduğu açıklandı.

Şanlıurfa’da Trafo Kabinlerine Hırsızlık Şoku Binlerce Abone Ve Resmi Kurum Elektriksiz Kaldı1

“Yetkisiz Müdahale Tehlike Saçıyor”

Dicle Elektrik yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, enerji altyapısına yalnızca yetkili personelin müdahalede bulunabileceği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
“Ölüm riski taşıyan enerji altyapısına yetkisiz şekilde müdahale eden kişiler, sadece kendi hayatlarını değil, bölgedeki tüm vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini de riske atıyor. Cüzi kazançlar uğruna yapılan bu eylemler milyonlarca liralık kamu zararına neden oluyor. Vatandaşlarımızdan, şüpheli durumları vakit kaybetmeden emniyet birimlerine ve kurumumuza bildirmelerini önemle rica ediyoruz.”

Yatırım Devam Ediyor, Riskler Sürmekte

Dicle Elektrik, 2013 yılından bu yana Şanlıurfa’ya toplam 17 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirdiğini, 2025 yılı özelinde ise 3 milyar TL’lik yeni yatırım yapılmasının planlandığını duyurdu. Şirket, şehir genelinde şebeke yenileme, kapasite artırımı ve akıllı şebeke uygulamaları dahil olmak üzere 90 farklı proje yürüttüklerini, ancak tüm bu çalışmalara rağmen yapılan sabotajların hizmetin sürekliliğini tehlikeye attığını ifade etti.

Kaynak: İHA