Dünyada 80 milyon glokom hastası bulunduğunu ve bunların yaklaşık 4 milyonunun körlük düzeyine geldiğini belirten Doç. Dr. Toptan, glokomanın körlüğün ikinci en sık nedeni olduğunu ifade etti.
Glokom Hastalığına Karşı Erken Tanı ve Tedavi Hayati Önem Taşıyor
Doç. Dr. Müslüm Toptan, glokomun genellikle göz içi basınç yüksekliği nedeniyle göz sinirinde kalıcı hasar oluşturduğunu ve görme alanında daralmaya yol açtığını belirtti. Glokomun sıklıkla sinsi bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Toptan, hastalığın genellikle rutin göz muayenesi veya gözlük muayenesi sırasında tesadüfen tespit edildiğini ifade etti.
Toptan, tedavinin damla ile başlandığını ancak ileri seviyelerde lazer veya cerrahi müdahaleye gerek duyulabileceğini dile getirdi. Ayrıca diyabet ve hipertansiyona bağlı gelişen glokomun da erken tedavi ile kontrol altına alınabileceğini belirtti.
Doğumsal Glokoma Dikkat Edin
Bölgede doğuştan glokom vakalarının sıkça görüldüğünü belirten Doç. Dr. Toptan, aileleri çocuklarındaki göz değişikliklerine karşı uyardı. Özellikle çocukların gözlerinde beyazımsı renk değişikliği ve korneada büyüme görüldüğünde, hemen bir göz hekimine başvurulması gerektiğini söyledi. Erken tedavi ile çocukların ömür boyu sağlıklı görme düzeylerine ulaşabileceklerini vurguladı.
Doç. Dr. Toptan, glokom hastalarının tanı, takip ve tedavisinde ileri düzey cihazlarla hizmet sunduklarını belirterek, bu konuda desteklerini esirgemeyen Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahir Güllüoğlu ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan'a teşekkür etti.