Türkiye'nin önde gelen Antep fıstığı üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da, ürünlerin sağlıklı koşullarda saklanarak değerinde pazarlanabilmesini sağlayacak lisanslı depo çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Faruk Akbaş,  yaptığı açıklamada, üreticilerin depolama ve pazarlama sorunlarına çözüm getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Akbaş, "Şanlıurfa olarak ülkedeki fıstığın yüzde 48'ini tek başımıza üretiyor ve zirvedeyiz. Ancak bu bize yetmiyor. Hedefimiz, pazarlama alanında da söz sahibi olmak" dedi.

Tuzlu Fıstık

Depo Projesi Hız Kesmiyor

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliği içinde çalıştıklarını vurgulayan Akbaş, şu bilgileri paylaştı:

  • Şanlıurfa Ticaret Borsası bünyesinde 10 bin ton kapasiteli lisanslı depo projesi hazırlandı

  • Depo için yer temini tamamlandı

  • Projenin bu sezona yetiştirilmesi hedefleniyor

  • Faruk Akbaş

180 Bin Ton Üretim İçin Sağlıklı Saklama

Bu yıl 180 bin ton fıstık üretimi beklediklerini açıklayan Akbaş, "Bu ürünü ekonomiye kazandırmak için sağlıklı muhafaza şart. Lisanslı depo bu nedenle vazgeçilmez" ifadelerini kullandı.

Atıklar Ekonomiye Kazandırılacak

Akbaş, fıstık ağaçlarının budanmasından çıkan atıkların değerlendirilmesi için de proje hazırladıklarını duyurdu:

  • Budama atıkları organik gübreye dönüştürülecek

  • Geri dönüşümle milli ekonomiye katkı sağlanacak

  • Çiftçilerin hizmetine sunulacak

Halka Açık Şirket Kurulacak

Birlik olarak halka açık bir şirket kurma hazırlıklarının sürdüğünü belirten Akbaş, "Üreticiden aldığımız ürünleri entegre tesislerde işleyerek hem yurt içi hem de yurt dışı pazara sunacağız. Şanlıurfa fıstığı hak ettiği zirveye oturacak" dedi.

Kaynak: ANADOLU AJANSI