Şanlıurfa’da dairelerin güvenli olması amacıyla balkon korkuluklarına 90 santimetre standarttı getirilmelidir.

Şanlıurfa İlimizin Yazı ayı uzun sürüyor. Yaz aylarında havalarında aşırı sıcak geçmesi nedeniyle, vatandaşlarımız yaz aylarında zamanının çoğunluğunu balkonlarda veya teraslarda geçiriyor.
Şanlıurfa’da balkonlara yapılan demir veya krom korkuluklar genelde 40-50 santimetre Yapılıyor. 40-50 santimetre yapılan Korkulukların ortasına birde yatay çubuklar atılıyor. Küçük yaştaki çocuklar korkulukların ortasına yatay atılan çubuklara basarak rahatlıkla üst tarafa tırmana biliyorlar. Bu nedenle Ülke genelinde ve Şanlıurfa’da balkonlardan düşmeler yaşanıyor. Yılda birçok küçük çocuk balkonlardan düşerek hayatını kaybediyor. Balkondan düşmelerin çoğu ölümle sonuçlanırken, yaralananlarda ağır yaralanıyor. Balkon korkulukları 90 santimetre olursa ortasına atılan çubuklarda 12-13 santimetre aralıklarla dikey olarak atılırsa Çocukların balkon korkuluğuna tırmanma gibi bir durumu olmayacak. Dolayısıyla çocukların balkondan düşme tehlikesi ortadan kalkmış olacak. Balkon korkuluklarının 90 santimetre yapılması maliyetli olduğu için Ülkemizde ve İlimizde inşaat Müteahhitliği yapanlar Genellikle 40-50 santimetre balkon korkuluğu yapmaktalar. Şanlıurfa’da inşaat yapan müteahhitler Balkon korkuluğu yaparken ortasına dikey çubuk atmak şartıyla korkulukları 90 santimetre yükseklikte yapsalar çıkan maliyet farkını daireyi satarken üzerine ekleseler daha iyi olur kanaatindeyim. Tahminim 50 santimetre ile 90 santimetre balkon korkuluğu arasında yaklaşık 1000-2000 TL fiyat farkı olur. 200-250 bin TL’ye daire alan vatandaşların 1000-2000 TL balkon korkuluğu farkına itiraz edeceklerini sanmıyorum. Dairelerde balkonlardan düşme vakarlı yaşanırken müstakil evlerde de dam olarak adlandırdığımız teraslarda korkuluk bulunmadığı için damdan düşme vakaları da yaşanıyor. Müstakil evlerde yaşayan vatandaşlarımızda evlerinin teraslarına (damlarına) 90 santimetre korkuluk yapmalı veya terasın (damın) etrafını duvar ördürerek önlem almalılar. Balkondan düşme vakalarının önlenmesi için İlgili kurum ve kuruluşlar Şanlıurfa’da balkon korkuluklarına ortalama 90 santimetre yükseklik standardı getirmelidir. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin İnşaat yapı ruhsatı verirken inşaat yapan Müteahhide balkon korkuluklarını 90 santimetre yüksek yapma şartı koşmalıdırlar.
Şanlıurfa’da şuanda balkonlara yapılan korkuluklar güvenlik önleminden fazla süsü andırıyor.
Balkonlara yapılan korkuluklar süs olarak yapılmamalıdır. Çocukların güvenliğini düşünerek yapılmalıdır. Bu köşe yazım belki inşaat yapan müteahhit arkadaşları memnun etmeyebilir. Ancak bizim için can güvenliği her şeyden önce gelir.