Sigaranın, diş eti hastalıklarının en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. İpçi, tütün çiğneme, puro, pipo ve nargile kullanımının da benzer sağlık sorunlarına yol açtığını ifade etti.

Sigara, diş eti sağlığını olumsuz etkileyerek diş eti kan akımını azaltır, savunma hücrelerini zayıflatır, yara iyileşmesini geciktirir ve doku yıkımına neden olan iltihabi ürünlerin artmasına yol açar. Sigaranın sadece diş eti sağlığını değil, kanser ve kalp-damar hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıkları da tetiklediğine dikkat çeken Prof. Dr. İpçi, sigara kullanımının sosyal hayatı da olumsuz etkilediğini belirtti. Diş lekelenmeleri, ağız kokusu, diş kaybı, diş eti hastalıkları ve ağız kanseri gibi ciddi problemler sigara kullanımına bağlı olarak gelişebiliyor.

Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi Uyardı, Sigara Bırakma İpuçlarını Paylaştı1

Sigara, Periodontal Tedaviye Zarar Veriyor

Çocuklarda Demir Eksikliği ve Anemisi, Erken Tanı ile Önlenebilir Çocuklarda Demir Eksikliği ve Anemisi, Erken Tanı ile Önlenebilir

Sigara kullanımının periodontal tedaviye olan yanıtı zayıflattığını vurgulayan Prof. Dr. İpçi, sigara içen bireylerde hastalığın daha şiddetli seyrettiğini ancak diş eti kanamasının daha az görüldüğünü söyledi. Bu durum, sigara içen bireylerin diş hekimi muayenelerini daha sık yaptırmalarını gerektiriyor. Ayrıca, son yıllarda yaygınlaşan elektronik sigaraların da benzer olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.

Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi Uyardı, Sigara Bırakma İpuçlarını Paylaştı2

Sigara Bırakmanın Faydaları ve İpuçları

Prof. Dr. İpçi, sigara bırakma sürecinin hem hastalıkların ilerlemesini yavaşlatacağını hem de tedaviye olan yanıtı olumlu yönde etkileyeceğini vurguladı. Sigarayı bırakmayı düşünen bireylerin, sigara bırakma programlarına yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti. "Sigarayı bıraktığınız anda tüm hastalık riskleri azalmaya başlar" diyen Prof. Dr. İpçi, sigara bırakma sürecinde şu ipuçlarını verdi:

  • Neden bırakmak istediğinizi belirleyin ve bir liste hazırlayın.
  • Sigarayı bırakma tarihi belirleyin ve bu tarihe sıkı sıkıya uyum sağlayın.
  • Aile, arkadaşlar ve uzmanlardan destek alın.
  • Spor yapmak, yeni hobiler edinmek ve şekersiz sakız çiğnemek sigara içme isteğini azaltabilir.
  • Daha sık diş fırçalamak sigara içme isteğini engelleyebilir.
  • Sigarayı hatırlatan ortam ve nesnelerden kaçının.
  • Derin nefes alıp vermek, su içmek ya da başka bir aktiviteye yönelmek, sigara içme isteğini hızla azaltabilir.

Prof. Dr. İpçi, vücudun nikotinsiz yaşama adapte olabilmesi için uzmanlardan ilaç ya da alternatif tedavi önerisi alınabileceğini hatırlattı ve sigara bırakma sürecinde başarılı olmanın mümkün olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA