Prof. Dr. Naci Görür'den Bursa için Deprem Uyarısı: "10 Senede Dirençli Kent Olabilirsiniz"
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bursa için en önemli şeyin kenti depreme dirençli hale getirmek olduğunu vurgulayarak, "Bursa, depreme karşı dirençli hale gelirse depremin zararlarını minimum şekilde atlatır" dedi.
"Bursa'nın Ova Bölümünün Zemini Çok Çürük"
Bursa'nın üzerinde bulunduğu fay sisteminin 7 ve üzeri deprem üretebileceğini belirten Görür, "Bursa, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun güney kolunu oluşturan fay sisteminin kucağında yer alıyor. Bursa'nın ova bölümünün zemini de çok çürük. Yer altı suyu fazla. Depremde en fazla hasar verebilecek nitelikte" uyarısında bulundu.
"10 Senede Depreme Dirençli Hale Dönüşür"
Bursa'nın 10 senede depreme dirençli bir kent haline dönüştürülebileceğini kaydeden Görür, "İstanbul'u 25 senede depreme dirençli yapamadık; ancak Bursalılar 10 sene veya daha az zamanda kenti depreme karşı dirençli yapabilir" dedi.
"Halk Bilinçli Değilse, Bursa'yı Dirençli Yapamazsınız"
Halkın deprem konusunda eğitilmesinin önemine değinen Görür, "Halk deprem konusunda bilinçli değilse, Bursa'yı kesinlikle depreme karşı dirençli yapamazsınız. Halkımız barınma ihtiyacını karşılamak için depreme dayanıksız olarak inşa edilen kaçak binalara yöneliyor" ifadelerini kullandı.
"6 Kişi ile Bursa'yı Dirençli Hale Getirebiliriz"
Bursa'yı depreme dirençli hale getirebilecek bir ekip oluşturulabileceğini söyleyen Görür, "Bu ekip; belediye başkanı, yönetim koordinatörü, halk koordinatörü, alt yapı koordinatörü, yapı stoku koordinatörü, ekosistem çevre koordinatörü ve ekonomi koordinatöründen oluşacak" dedi.
"Merkezi Yönetim, Belediyeler ve Vatandaş El Ele Vermeli"
Merkezi hükümet, belediyeler ve vatandaşın el ele vermeden bir kentin depreme karşı dirençli hale getirilemeyeceğini vurgulayan Görür, "Bu iş, sadece belediye başkanının iyi niyetiyle olacak iş değil" dedi.
"Mikro Bölgeleme Çalışması Yapılmalı"
Bursa'nın tüm bilimsel veriler ile mikro bölgeleme çalışmasının yapılması gerektiğini belirten Görür, "Bu çalışma en az iki yıl sürer. Mikro bölgeleme çalışması tamamlandıktan sonra tüm kentin tehlike haritaları ortaya çıkarılacak" ifadelerini kullandı.
"Finansman ve Yapı Stoku Meselesi Önemli"
Bir şehri depreme dayanıklı hale dönüştürmek için finans ve yapı stoku meselesinin de önemli olduğunu kaydeden Görür, "Evini depreme dirençli hale getirmek isteyen vatandaşlara, devlet kolaylık sağlamalı. Kentlerin depreme dirençli hale dönüştürülmesinde yapı stoku meselesi önem taşıyor" dedi.
"Bursa'nın İş Dünyası Depreme Hazırlıklı mı?"
Bursa'nın ekonomisinin çok iyi olduğunu ancak iş dünyasının depreme hazırlıklı olup olmadığını bilmediğini söyleyen Görür, "Deprem sonrasında da üretimi devam ettirebilecek yapıya sahipler mi? Bursa'nın iş dünyası depremden bir gün sonra da çalışıyorsa Bursa kendini çok çabuk toparlar. Ekonomisi yerle bir olmuşsa Bursa'da hayat durur" ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.