Şanlıurfa, 1977 yılında hizmete açılan ve bir türlü istediği randımanı alamadığı şehirlerarası otobüs terminalinden (otogar) ancak 33 yıl sonra kurtulabildi. Yıllarca kendi rahatımızı düşünme yerine, Urfa’ya ilk defa gelecek olan misafirlerimizi otogarda karşılarken yaşayacağımız utancı düşündük. Duyarlı olan her hemşerim bu utancı defalarca yaşamıştır. 33 yıl içinde, Urfamız en az 33 kat büyüdü (gelişti diyemiyorum, çünkü sadece büyüdü) hakkı olan “Şanlı” ünvanını resmen aldı “Şanlıurfa” oldu, yapılan seçimlerle 6 defa Belediye Başkanı değişti, ama bir türlü otogarımızın yeri değişmedi, şartları iyileştirilmedi… Sonunda, küresel sermayenin girişimleriyle (tabiî ki bu sermaye sahiplerinin kendi menfaatlerine uygun bir girişimdir) otogarımızın yeri değişti, büyük, temiz, düzenli ve eskisine göre daha modern bir otogara kavuştuk. Bu arada, eski otogarın arsasının düşük fiyata satıldığı ve yeni otogarın yer seçiminin yanlış olduğu hakkında çok şeyler yazıldı, çizildi, konuşuldu… Neticede eski arazisi üzerinde bol yıldızlı bir otel inşaatı yükselen otogar yeni yerinde, yeni yüzüyle faaliyete geçti.
Ancak otogar birçok eksikle birlikte hizmete açılmıştı… Otoparkın iki bölümden oluşması ve ikinci bölümün tamamlanmamış olması, yine otopark kısmındaki aydınlatmanın yetersizliği ilk göze çarpan aksaklıklar olsa da, bana göre en büyük eksiklik otobüs firmalarımızın şehiriçi yolcu servislerinin olmamasıdır. Aslında gidecek olan yolcu için servis var ama gelen yolcu için servis yok. Gerek nüfus bakımından, gerekse yerleşim alanı olarak Şanlıurfa’dan çok daha küçük olan illerde giden ve gelen yolcular için otobüs firmalarınca tahsis edilen yolcu servislerinin ilimizdeki otobüs firmaları tarafından da yolcuların hizmetine sunulmaması çok büyük bir eksikliktir.
Otogarın yürüme mesafesi dışında kurulmuş olması ve akşam belli saatlerden sonra şehiriçi toplu taşıma araçlarının yani halk otobüslerinin çalışmaması gelen yolcuların ticari taksiye binmelerini zorunlu kılıyor. Dar gelirli insanımızın ve ilimizde üniversite tahsili yapan 12 bin öğrencinin büyük bir kısmının ticari taksiye verecek paralarının olmadığı bir gerçektir. Tabiî ki hiçbir otobüs firması durduk yere giden ve gelen yolcu için şehiriçi yolcu servisi tahsis etmeyecektir. Ya rekabetten olacak ya da kanunen zorunlu kılınacak… Buradan Şanlıurfa Belediyesinin dikkatini çekmek istiyorum; Otogara ait otoparkın bir an önce eksikliklerinin giderilecek tam kapasite ile hizmete açılması ve gelen giden yolcular için firmalarca servis sağlanmasının yolları aranmalı ve mutlaka bulunmalıdır.
Şanlıurfa’nın gelişmesi için yapılan birçok hizmette Kayseri Büyükşehir Belediyesinin örnek alındığını bilmekteyiz. Belediyemizin son uygulaması olan Bulvar üzerine park eden araçlardan otopark ücreti alınması da Kayseri’de uygulanan bir işlemdir. Muhtemelen Sayın Fakıbaba Kayseri’de görmüş ve Şanlıurfa’da da uygulamaya karar vermiştir. Çok yerinde bir karar çünkü en azından artık bulvar üzerinde park yeri bulabiliyoruz, fakat uygulamada eksiklikler var… Sanırım Sayın Fakıbaba Kayseri’de kendisi araç kullanmadığı ve dolayısıyla da araç park etmediği için uygulama hakkında eksik bilgi edinmiştir. Efendim, Kayseri’de Bulvar üzerine park edilen araçlardan ilk 20 dakika ücret alınmaz, 20 dakikadan sonrası için ücret alınmaya başlanır. Yani vatandaş ATM’den para çekecek ise, bir esnafa taksitini ödeyecek ise veya mağazadan bir gömlek alıp çıkacak ise 20 dakikaya kadar da işini bitirebiliyorsa aracını işiyle ilgili en yakın yere bırakır ve işini halleder. Böylece hem park yeri ararken boşuna yakıt harcamaz hem de bulvar üzerindeki esnaftan uzaklaşmamış olur… Belediyenin otoparkı ilk 20 dakikayı ücretsiz yapması için en başta esnaflar baskı yapmalı ve seslerini yükseltmelidir. Bu durumun Başkana detaylarıyla izah edilmesi halinde yanlıştan dönüleceğine inancım tamdır. Böylece otopark görevlilerinin de yok yere kafaları yarılmaz… Kavgasız, huzurlu ve gelişmiş bir Şanlıurfa dileklerimle…