ithal tohumda virüs tehlikesi
Son dönemlerde virüs ve viroidin hızlı yayılması üzerine Tarım ve orman bakanlığı domates, biber ve kabak tohumu ithalatçılarını uyardığı kamuoyuna yansıdı. israil, İran, ispanya, ABD, İtalya, Fas ve Hindistan’dan yapılan ithalatlarda bitki sağlığı şartı getirildi. bu uygulama ise 15 Eylül’de uygulamaya başlayacağı bildirildi. dünyada son zamanlarda bir çok bitki türünde görülen virüs ve viroidin hızla yayıldı. Her yemekte kullanılan biber ve domates olması nedeni ile bu virüsler Türkiye açısından büyük risk oluşturuyor.
Aslında son zamanlarda yeni nesil tarım üretiminde yeni bir yönelime de sebep oldu: eskiye dönüş. Yani atalarımızdan kalan, doğurganlığını kaybetmemiş tohumların yeniden kullanılması ve mahsulün daha doğal şartlarda üretiminin sağlanması yetkililerce hep gündeme getiriyor.
Bilindiği gibi, Ata tohumu genetiğiyle oynanmamış, herhangi bir laboratuvar ortamında müdahaleye maruz kalmamış tohumlardır. DNA dizilimi doğal olan bu tohumlar doğurganlığını da kaybetmediği için çoğalabilir ve sürdürülebilir özelliğe sahiptir. Bu sayede nesilden nesile aktarılabilir ve yeni ekim dönemlerinde yeniden tohum alma gerekliliğini ortadan kaldırır.
Türkiye’de kullanılan ata tohumları; ülkemizin kendi biyomuna uygun, yerli iklim ve bitki örtüsünden doğal yollarla kazanılan tohumlardır. Tohumların ilk hali korunabilir ve yüzyıllar boyunca bir sonraki senelere ve nesillere devredilebilir. Ata tohumu ekilir, büyür, olgunlaşır ve mahsul olur. Üretilen mahsulün bir kısmı tohumu kullanılmak üzere ayrılır ve bu döngü yüzyıllar boyunca devam ettirilebilir. Keza ata tohumlarımız günümüze bu şekilde ulaştırılmıştır.
Şanlıurfa’nın buğdayı, arpası, karpuzu, üzümü, narı, domatesi, biberi başta olmak üzere Araştırma Enstitüsü tarafından Tarım Bakanlığına gen bankasına alındığı belirtilmişti. Şanlıurfa’da ata tohumları ile kısmen domates başta olmak üzere ekimlerin başladığını biliyoruz.