23 Nisan’da İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem, "İstanbul depreme ne kadar hazır?" sorusunu yeniden gündeme getirirken, can ve mal güvenliğinin korunması açısından kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Ada Bazlı Kentsel Dönüşüm Teşvik Ediliyor

1999 depremi sonrasında İstanbul’un depreme hazırlıklı olması için kentsel dönüşüm çalışmalarını daha da hızlandıran Büyükçekmece Belediyesi, düzenlediği toplantılarla riskli yapıların sakinlerini bilgilendiriyor. Yapılan toplantılarda, kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunların giderilmesi ve vatandaşların bu süreçte daha fazla destek alması için çözüm önerileri sunuluyor. Ayrıca, toplantılarda mevcut konut ile müteahhidin teklif projesine göre kredi ve hibe desteklerinden nasıl yararlanılacağı konusunda da bilgilendirme yapılıyor. Ada bazlı kentsel dönüşüm teşvik edilerek, yeşil alan dokusunun korunması, kent silüetinin bozulmaması ve daha yaşanabilir yaşam alanlarının oluşturulması sağlanıyor. Belediye bünyesindeki Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, vatandaşlara her türlü teknik desteği sunuyor. Yenilenen binaların dış cephelerinde ise sadece beyaz ve beyazın tonları kullanılma zorunluluğu getirilerek, kent estetiğine katkı sağlanıyor.

Aw443944 02 (Küçük)-1

Başkan Akgün: "İstanbul Deprem Şurası Kurulmalı"

Büyükçekmece’de 2000'li yıllardan itibaren kararlılıkla sürdürülen kentsel dönüşüm projesinin, Türkiye ve İstanbul'da örnek teşkil ettiğini vurgulayan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, şu açıklamalarda bulundu:

"6.2’yi gören bölgemizde yoğun bir çalışma içindeyiz. Büyükçekmece değil, İstanbul çok önemli. İstanbul depremi ülkemizin geleceği açısından ekonomimiz, kültürümüz, sanayimiz her açıdan çok önemli. Büyükçekmece’de kentsel dönüşümü 2004’ten bu tarafa başlattık ve koşar adım giden bir ilçeyiz. Eğer biz Büyükçekmece merkezde 55 binden fazla konutu 10 yıllık süre içerisinde kentsel dönüşüme tabi tutup yenilemeseydik, bu depremde büyük hasar alırdık, can kayıpları olurdu. Vatandaş, belediye, müteahhit üçgeninde zorlandık, imar planlarını çıkartmakta zorlandık yıllardan beri. Kentsel dönüşümü yerinde yaparken, ada bazında uygulama yaptığımız için Türkiye’de ve İstanbul’da örnek bir uygulama yapıyoruz."

Akgün, beklenen büyük Marmara depremi öncesinde İstanbul’a özel bir deprem konseyi kurulması gerektiğini ifade etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Sayın Bakanımızdan, Ankara’dan talebim şudur; İstanbul ile ilgili bir deprem konseyi kurulsun. Büyükçekmece ölçeğinde olduğu gibi İstanbul’da hep birlikte toplanalım, Cumhurbaşkanlığı, Büyükşehir Belediyesi, küçük şehir belediyeleri ne varsa bir araya gelelim. İstanbul’un kurtuluşu için İstanbul’u kurtararak, diğer bölgelerdeki depremler için daha büyük destek verebilmemiz için İstanbul Deprem Şurası kurulsun. İstanbul ile ilgili mevzuat geliştirelim ve İstanbul’a özel yasal düzenlemeler yapalım.

Kaynak: İHA