Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin tarımsal üretimini 30 milyar dolardan 75 milyar dolara, ihracatını ise 3,4 milyar dolardan 32,5 milyar dolara yükselttiğini belirterek, “İhracat olmasaydı bu üretim artışı mümkün olamazdı. Çiftçimiz de kazandı, tüketicimiz de kazandı, biz de döviz kazandık” dedi.

Bakan Bolat, 4. Tarım Orman Şurası kapsamında düzenlenen "Tarım Diplomasisi Atölyesi"ne katıldı. Etkinlikte düzenlenen “Günümüz Dünyasında Tarım Diplomasisi” başlıklı özel oturumda konuşan Bolat, tarım ve gıdanın stratejik öneme sahip sektörlerin başında geldiğini vurguladı.

“Tarım pandemide ve savaşta stratejik önemini kanıtladı”

Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte tarımın ve enerjinin ne kadar yaşamsal olduğunu bir kez daha gördüklerini ifade eden Bolat, “Karantina günlerinde marketler her gün boşaldı, yeniden doldu. Ardından enerji krizi yaşadık. Türkiye’nin enerji ithalatı 2021’de 45 milyar dolarken, 2022’de 100 milyar dolara çıktı” dedi.

Tarımda üretimden tüketime kadar tüm sürecin iyi planlanması gerektiğine işaret eden Bolat, lojistikten fiyat denetimine kadar her adımın önem taşıdığını söyledi.

“Dış ticarette denge politikaları zor ama gerekli”

Ticaret Bakanlığı olarak hedeflerinin, tüketici için makul fiyatlar sağlamak, üreticinin ise üretimini sürdürebilmesini desteklemek olduğunu belirten Bolat, zaman zaman ihracatı kısıtlayan ya da ithalatı kolaylaştıran kararlar alınabildiğini söyledi. “Bu kararlar zor kararlardır, tartışırız, değerlendiririz. Ancak ülkemizde arz güvenliği birinci önceliğimizdir” dedi.

Tahıl Koridoru’na vurgu: “Fiyatlar 3-4 katına çıkabilirdi”

Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin öncülüğünde hayata geçirilen Tahıl Anlaşması’na değinen Bolat, “Eğer o tahıl taşınamamış olsaydı, dünya genelinde hububat fiyatları 3-4 katına çıkacaktı. Buğday, un, arpa, mısır gibi temel ürünler dünya pazarına ulaştırıldı” dedi.

“Türkiye çok önemli bir tarım ülkesi”

Bakan Bolat, Türkiye’nin tarım üretimi ve ihracatındaki başarılara dikkat çekerek, “2002’de 3,4 milyar dolar olan ihracat, 2024’te 32,5 milyar dolara yükseldi. Halkımızın temel gıda ürünlerine ulaşmasını sağladık. Bu artış ihracatın katkısıyla oldu” dedi.

“Zirai dona karşı tedbir alıyoruz”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile sık sık görüştüklerini ifade eden Bolat, “Tarımsal üretim durursa bu doğrudan tüketime yansır. Zirai don gibi risklere karşı gerekli tüm önlemleri alıyoruz, çiftçimizi zarar ettirmemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“Gazze’de açlıkla soykırım uygulanıyor”

Konuşmasında Gazze’deki insani krize de değinen Bakan Bolat, “18 Mart’tan bu yana Gazze’ye tek bir kilo gıda yardımı bile ulaştırılamadı. 2 milyon insanın yaşadığı bir bölgede 60 bin kişi şehit edildi. Açlıkla soykırım uygulanıyor. Bu insanlık tarihinde unutulmayacak bir trajedidir” ifadelerini kullandı.

“Gıda dış ticaret fazlası 11 milyar dolara çıktı”

Bolat, 2023’te 31 milyar dolar olan tarım ve işlenmiş gıda ürünleri ihracatının 2024’te yüzde 5,4 artarak 32,5 milyar dolara çıktığını söyledi. İthalatın ise 2023’te 23,5 milyar dolarken 2024’te 21,4 milyar dolara düştüğünü açıkladı.

Bu tabloyla birlikte gıda ve tarım sektöründeki dış ticaret fazlasının 2023’te 7 milyar dolar iken, 2024’te 11 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Bolat, en önemli pazarların Avrupa Birliği, Irak, Almanya, ABD, Rusya ve İtalya olduğunu belirtti. İhracattaki başlıca kalemlerin ise sebze, meyve, hububat, unlu mamuller, makarna ve fındık olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA