Şanlıurfa’nın koronavirüs salgınında 100 binde 250 civarındaki pozitif vaka oranıyla, çok yüksek riskli iller arasında bulunuyor. Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in tehlikeye dikkat çektiği; tedbirlerin bulaşma hızını, aşının ise salgın nedeniyle ölüm vakalarını ve hastaneye yatış oranını yüzde 90 oranında etkilediği, Şanlıurfa’daki hastanelerin koronavirüs salgını nedeniyle servis ve yoğun bakım yatak sayılarında İl genelinde toplam 2888 servis yatağından 566’sının KOVİD-19 vakalarına ayrılmış,  bu yatakların yüzde 59 oranıyla 334 adedinin, yoğun bakımda KOVİD-19 için ayrılan 220 yatak kapasitesinin de yüzde 71,8 oranıyla 158’inin dolu olduğu belirtiliyor. Hastane servislerinde tedavisi devam eden 334 hastadan 203’ünün aşısız, 117’sinin tek doz aşılı, 14’ünün ise tam aşılı blunuyor.Yoğun bakımda tedavisi devam eden 158 hastanın 104’ünün aşısız, 48’inin tek doz, 6’sının ise tam aşılı olduğu tespit edildi. Temmuz ve Ağustos ayında koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden 104 kişiden 55’inin aşısız, 49’unun ise tek doz aşılı olduğunu, hayatını kaybedenlerden tam aşı olan kimsenin bulunmaması ise dikkat çekti.

                Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yoğun bakımların ve virüsten ölümlerin yüzde 100’e yakınını aşısızlar oluşturduğu belirtiliyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de’de de vakalar hızla artmaya devam ederken, hastanelerin yoğun bakımları ve COVID-19 servislerine yatış oranları da yükselmeye başladı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yoğun bakımların ve virüsten ölümlerin yüzde 100’e yakınını aşısızlar oluşturuyor. uzmanlar “Aşısız grupların hastaneye yatışları hızla artıyor. Bir başka sıkıntı ise bir doz aşısını olup, ikinci dozunu yaptırmayanlar. Şu anda bir doz aşısını yaptıranların oranı yüzde 75’in üzerinde. Toplum bağışıklığı için ikinci doz oranı yüzde 75-80 olmalı. Öte yandan, aşılamaya teşvik için aşısızlara yönelik bazı alanlar için getirilen ‘negatif sonuçlu PCR testi uygulamasının kapsamının eylül sonu itibarıyla genişletilebileceği bildirildi.

korona virüs hastalarının artması nedeni ile hastanelerde diğer tedavi ve ameliyatların ileriki günlerde aksamasına da neden olabilir. bu nedenle aşı olmayanların mutlaka aşı olmaları gerekir.