Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki hastane, Nisan ayının ‘Otizm Farkındalık Ayı’ olması sebebiyle hastane girişinde bilgilendirme standı açtı.

Etkinliğe, Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan da katıldı. Kılıçaslan, Otizm Spektrum Bozukluğu’nun sadece bir ayın değil, her günün konusu olması gerektiğini vurgulayarak, “Otizm, milyonlarca birey, aile ve eğitimci için önemli bir konu. Dolayısıyla, sadece Nisan ayında değil, her gün gündemde olmalı” dedi.

Otizm Belirtileri Bir Yaşında Bile Tanınabilir

Otizmin belirtilerinin, uzman bir çocuk psikiyatri hekimi tarafından bir yaşından itibaren tanınabileceğini belirten Doç. Dr. Kılıçaslan, “Otizm, sosyal etkileşimde zorluk, iletişim becerilerinde sınırlılık ve tekrarlayıcı davranışlarla kendini gösterir. Erken tanı ve bireyselleştirilmiş eğitim, otizmli bireylerin gelişiminde büyük bir fark yaratabilir” dedi. Kılıçaslan, erken yaşta tanı almanın, çocuğun ve ailesinin hayatını olumlu şekilde etkileyebileceğini, bazen bu sürecin tanının ortadan kalkmasına bile yol açabileceğini ifade etti.

Harran Üniversitesi’nde Otizm’e Dikkat Çekildi3

Farkındalık Yaratmak Önemli

Otizmli bireylerin karşılaştığı toplumsal önyargıların ve dışlanmanın büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Kılıçaslan, küçük bir farkındalığın büyük değişikliklere yol açabileceğini söyledi. “Bir çocuğun kalabalık ortamlarda ellerini çırpması veya göz teması kurmaktan kaçınması, otizmin bir parçası olabilir. Bu davranışları yadırgamadan, anlayışla karşılamak ve uygun yaklaşımlar sergilemek, hem bireyi hem de ailesini rahatlatır” şeklinde konuştu.

Aileler için otizmle yaşamanın başlangıçta zorlayıcı olabileceğini ancak doğru bilgi, destek ve yönlendirme ile bu sürecin üstesinden gelinebileceğini belirten Kılıçaslan, özellikle öğretmenler, sağlık çalışanları ve yakın çevrenin desteğinin çok önemli olduğunu söyledi. Kılıçaslan, otizm konusunda konuşmanın, yazmanın ve öğrenmenin toplumun gelişimine katkı sağladığını ifade ederek, daha kapsayıcı ve anlayışlı bir toplum yaratılmasını teşvik etti.

Etkinlikte Bilgilendirme Yapıldı

Otizm Spektrum Bozukluğu’na dikkat çekmek amacıyla kurulan bilgilendirme standına Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Müslüm Toptan da katıldı. Stantta, vatandaşlara otizm hakkında bilgi verildi. Etkinlik, toplumda otizm konusunda daha fazla farkındalık oluşturmayı ve otizmli bireylerin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi