Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Temiz Hava Merkezi (THM) verilerine göre, geçen yıl bölge illeri arasında hava kalitesi bakımından kükürtdioksit miktarı en düşük il Batman olurken, partikül madde miktarı en düşük il ise Bitlis olarak kaydedildi.

Bakanlık koordinasyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl müdürlükleri, ülke genelinde hava kalitesini iyileştirmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Güneydoğu Anadolu THM'ye bağlı 14 ilin geçen yılki hava kalitesi ölçüm sonuçlarına göre, ortalama kükürtdioksit (SO2) konsantrasyonlarında en düşükten en yükseğe doğru sıralama şu şekilde oluştu: Batman, Diyarbakır, Muş, Elazığ, Malatya, Siirt, Van, Bingöl, Şanlıurfa, Bitlis, Tunceli, Şırnak, Hakkari ve Mardin.

Partikül madde (PM) konsantrasyonu açısından yapılan sıralamada ise iller şu şekilde sıralandı: Bitlis, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Tunceli, Siirt, Şırnak, Mardin, Hakkari, Muş, Batman, Şanlıurfa ve Malatya.

Bu kapsamda Elazığ'da da kent merkezinde bulunan "hava kalitesi izleme istasyonu" aracılığıyla kükürtdioksit, partikül madde ve karbonmonoksit gibi kirleticilerin konsantrasyonları 7 gün 24 saat esasına göre ölçülüyor ve elde edilen veriler doğrultusunda hava kirliliğini önleyici çalışmalar yürütülüyor.

Hava Kalitesi (Small)

"Gece gündüz fark etmeksizin sahada çalışmaya devam ediyoruz"

Elazığ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Fatih Önalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevre kirliliğine neden olan faktörlerin doğal (çöl tozları, yanardağ patlamaları, orman yangınları) ve yapay (baca ve egzoz gazları, sanayi ve inşaat faaliyetleri) olmak üzere iki ana başlıkta değerlendirilebileceğini söyledi.

Bu faktörlerin etkilerini en aza indirmek için 7/24 sahada çalıştıklarını ve Elazığ'da çevre izni verdikleri 55 tesisin denetimlerini gerçekleştirdiklerini belirten Önalan, büyük sanayi tesislerinin anlık emisyon ölçüm değerlerinin çevrim içi olarak sistemlerine düştüğünü ifade etti.

Gelen ihbarları anında değerlendirdiklerini vurgulayan Önalan, "Kükürtdioksit konsantrasyonu ve partikül değerleri açısından 4. sıradayız. Hedefimiz birinci sıraya yükselmek, hava kalitemizi daha da artırmak, bunun mücadelesi içerisindeyiz ve inşallah başaracağız. Daha yaşanabilir, daha sağlıklı bir çevre, gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Isınma amaçlı faaliyetler ve araçların egzozlarından çıkan gazların hava kalitesini önemli ölçüde etkilediğini dile getiren Önalan, geçen yıl kentte 70 bin 125 araçta egzoz muayenesi yapıldığını kaydetti.

Önalan, CİMER üzerinden gelen şikayetleri de titizlikle değerlendirdiklerini ve gerektiğinde idari yaptırımlar uyguladıklarını bildirdi.

"En güzel şey kirletmemek"

Fatih Önalan, 24 Ocak 2020 Elazığ ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentte ağır hasar gören çok sayıda binanın yıkım çalışmaları nedeniyle hava kalitesinin partikül madde yönünden geçici bir süre olumsuz etkilendiğini ancak yıkım işlemlerindeki yoğunluğun azalmasıyla hava kalitesinin tekrar eski seviyesine geldiğini belirtti.

Hava kalitesini artırmanın ve daha yaşanabilir şehirler oluşturmanın o kentte yaşayanların sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Önalan, şu ifadelere yer verdi:

"Daha yaşanabilir bir çevre oluşturmak sadece denetimle olmaz, en güzel şey kirletmemek. Bunun mücadelesini veriyoruz. Hava kirliliğini etkileyen faktörleri sayarken, birincisi ısınmaya dayalı hava kirliliği. İlimizden örnek verecek olursak 2011 yılında doğal gaz kullanımının yaygınlaşmasıyla hava kirliliğinde ciddi bir azalma yaşandı. Doğal gaz kullanımını daha da yaygınlaştırarak bu değerleri çok daha aşağı seviyelere çekebiliriz. Egzoz emisyonlarıyla ilgili azaltmamız gereken bir durum var, bununla ilgili de elektrikli araç kullanımını yaygınlaştırarak bu konuda da sınır değerlerimizi aşağı çekeriz. Büyük tesisleri anlık olarak takip ediyoruz. Diğer tesislerde de çevre iznine tabi olarak başvuruları alıp denetimlerini gerçekleştiriyoruz. En güzel şey kirletmemek, havayı da çevreyi de kirletmeyelim. Denetimler bizim görevimiz, kirletmemek vatandaşlarımızın görevi, bu konuda duyarlılık bekliyoruz."

Kaynak: İHA