GAP Projesi’nin 2019 yılında bitirilmesi

Abone Ol

Önceki gün TRTye konuk olan Çevre ve Ormancılık Bakanı Prof. Dr.Veysel Eroğlu GAP Projesinin 2019 yılına kadar bitirilmesinin planlandığını açıkladı. Temennimiz bitirilmesidir. Her şey paraya bağlı, para varsa bitirilir. Bilindiği gibi : Fırat-Dicle Havzası ile yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak olmak üzere 9 ili kapsayan GAP kapsamındaki illerin alan ve nüfus büyüklüğü, Türkiyenin ortalama % 10 u civarındadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, yöre halkının gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek, bu Bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını gidermek, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırarak ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmak olan GAP, 1970lerde Bölgenin su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesine dayalı bir program olarak ele alınmış; Fırat- Dicle Havzasında sulama ve hidroelektrik enerji üretimine yönelik 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ile 1,8 milyon ha alanda sulama yatırımlarının yapımı planlanmıştır. Projenin, enerji santrallerinin toplam kurulu gücü 7476 MW olup, yılda 27 milyar kilovat-saat enerji üretimi öngörülen GAPta 13 hidroelektrik santrali (HES) tamamlanmış; GAP enerji yatırımlarında %74 oranında fiziki gerçekleşme sağlanmış, İşletmeye alınan HESlerle Bölgede yılda 20,6 milyar kilovat-saat elektrik üretimi kapasitesi oluşturulmuştur. Hidroelektrik santrallerinin işletmeye alınışından 2014 yılı sonuna kadar 403,5 milyar kilovat-saat elektrik enerjisi üretilmiş olup, üretilen bu enerjinin parasal değeri 24,2 milyar dolardır (1 kWh=6 cent). 2014 yılında ülke genelinde üretilen 23,1 milyar kilovat-saat hidrolik enerji içinde GAPın payı 11,4 milyar kilovat-saat ile %49,3tür. Plan döneminde sulama ana kanallarının yapımı gerçekleştirilmiş; 737,5 kmsi 2008-2014 döneminde olmak üzere toplam 971 km ana kanal hizmete hazır hale getirilmiştir. 2014 yılı sonunda sulamaya açılan alan 424.710 hektara ulaşmış; planın sulama hedefi %40 oranında gerçekleştirilmiştir. GAP İdaresinden edindiğim teknik bilgiler bunlar.

GAPta hedeflenen projeler ise amacına ulaşıldı mı? bence hayır. Bir defa GAPta tarlalar verimli kullanılmadı. Binlerce dönüm alan çoraklaştı. Fazla su fazla ürün olmadığını anlatılamadı. GAPtan enerji bakımından istifade edildi betli GAP amorti etti. Ancak sulama ve verim elde etmede istenen hedefe ulaşılmadı.

GAP Projesinin ve sulama kanallarının bitirilmesi ile binlerce dönüm arazi suya kavuşacak ancak bu toprakları kullanacak çiftçilerin fazla ürün almak için fazla sulama ile tuzlulaştırılmasına ve çoraklaşmasına müsaade edilmemelidir.

GAPın 2019 yılında bitirilmesi hedeftir. Temennimiz yeterli kaynaklar bulunur ve bitirilir.