Fıstık üretimi ve işlenmesi

Değeri altınla yarışan ve gastronomi tatlılarında kullanılan kuruyemişlerde ilk sırayı alan fıstık ;  Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle Şanlıurfa, Gaziantep, Siirt ve Mardin illeri başta olmak üzere 56 il’de yetişiyor. Türkiye’de 2000’li yıllarda 2 milyon dekar olan Antep fıstığı üretim alanı son 18 yılda yüzde 50’den daha fazla artarak 3,2 milyon dekara yükseldi. Halen bölge genelinde tarıma elverişli olmayan üçüncü sınıf kıraç araziler de fıstık bahçelerine dönüştürülüyor. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında bölgede bulunan toprakların suyla buluşturularak ekilebilir Antep fıstığında verim iki kat artabiliyor. Antep fıstığı üretiminde dünya üçüncüsü olan Türkiye, kendisinden 3 kat daha fazla fıstık üretim alanına sahip olan Amerika’nın ardından gelerek İran’ı geride bıraktı. Bu yıl Şanlıurfa’da hasat başladı. Şanlıurfa’da 100 bin ton fıstık üretimi bekleniyor. Türkiye rekoltesinin ise 220-240 bin ton arasında olması bekleniyor. Gaziantep fıstığı işleyerek ambalajlayarak geçen yıl 105 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Şanlıurfa’da 1999 yılında il özel idaresince yapılan fıstık işleme tesisinin çalıştırılamaması üzerine fabrikanın makineleri Tİgem’e satılmıştı. Gaziantep ve ilçelerde ise yüzlerce fıstık işleme tesisi bulunuyor. Şanlıurfa’da ise son yıllarda fıstık işleme tesisleri kurulmaya başladı.

Şanlıurfa’da fıstık üreticileri işbirliği yaparak fıstık işleme tesisleri kurmaları halinde fıstık üretiminden elde edecekleri gelirler işlenmesi ile daha da artacaktır. Bu nedenle keten gömleği fıstık çatlak ve kalitesi ile fıstıklar ihraç edilmesi ise urfanın ekonomisine katkı sağlayacaktır.