Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirilen 23 Nisan Resepsiyonu'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Küresel ticaret sisteminde yaşanan değişimlere ve Türkiye ekonomisine etkilerine değinen Yılmaz, mevcut küresel gelişmelerin eski sistemin artık sürdürülemez olduğunu gösterdiğini söyledi.
"Yeni Koruma Yaklaşımları, Kurallı Sisteme Meydan Okuyor"
Ticaret savaşları ve ülkelerin korumacı politikalarına dikkat çeken Yılmaz, “Artık dünyada yeni bir ticaret rejimi başladığını söylememiz lazım. Ticaret savaşları ve yeni korumacılık yaklaşımları, kurallara dayalı uluslararası ticaret sistemine ciddi bir meydan okuma anlamı taşıyor” dedi.
Türkiye’nin bu yeni dönemde dengeli ve herkesin kazançlı çıkacağı bir yaklaşımı benimsediğini belirten Yılmaz, "Her ülkenin sadece kendi menfaatini öne çıkardığı dönem, istikrarsızlığı artırıyor" ifadelerini kullandı.
"Belirsizlik, Ekonomide En Zarar Verici Unsur"
ABD’nin son yıllarda uyguladığı tarifeler ve küresel ticarette oluşan belirsizlik ortamının dünya ekonomisi üzerindeki etkilerine değinen Yılmaz, “Ekonomide en zarar verici unsur belirsizliktir. Bu durumun bir an önce sona ermesini temenni ediyoruz. Çünkü sağlıklı ve öngörülebilir bir dünya ekonomisi için bu hayati bir gereklilik” şeklinde konuştu.
"MTA Fiyatlarındaki Düşüş Türkiye'nin Lehine"
Enflasyonla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Yılmaz, dünya genelinde özellikle emtia fiyatlarında yaşanan düşüşe işaret ederek, “Türkiye gibi emtia ithalatçısı ülkeler açısından bu durum enflasyon yönünden olumlu yansımalar doğurabilir” dedi.
Zirai Donun Etkisi Sınırlı Olacak
Bir diğer soru üzerine Türkiye’de son dönemde yaşanan zirai don olaylarının enflasyona etkisini de değerlendiren Yılmaz, meyve grubunun enflasyondaki ağırlığının sınırlı olduğuna dikkat çekti. “Henüz hasar tespiti sürüyor. Kuru meyve stoklarının da etkisiyle fiyatlar denge bulacaktır. Bu nedenle çok büyük bir enflasyon etkisi beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.