Geldi gelecek derken On bir ayın sultanı geldi ve gitti… Ömrümüzden bir otuz gün daha gitti. Her şeyi ile oruç tutabilene, nefsini bir nebze terbiye edebilene, üzerinde bir etki bırakana ne mutlu. Öbür türlü, oruç yaşamımıza, hal ve hareketimize bir şeyler katmamış, bir şeyleri değiştirmemiş ise, (Allah muhafaza) boşuna aç kalmışız demektir. C. Allah ayeti kerimesinde belirttiği gibi “Allahın aç kalmamıza ihtiyacı yoktur.” Yine ayeti kerimede belirtildiği gibi, biz orucu C. Allah için tutmaktayız ve onun ecrini, mükafatını da yine ondan bekliyoruz. C. Allah oruçlarımızı, teravihlerimizi kabul etmiştir, mükafatını da ahirette cennet olarak verecektir inşallah.
Gerçekten bu Ramazan çok güzel geçti. Maşallah sanki C. Allah bize bir fırsat verdi. Hele Ramazanın ilk günleri, sanki kıştan kalan son günler. Buna rağmen inşaatta, bağda bahçede, tarlada çalışıp, oruç tutanların oruçları daha makbuldür herhalde.
Ramazanlar ilimizde bir başka yaşanıyor. Sahuru başka, iftarı başka, teravihi başka, mukabelesi başka her biri ayrı bir lezzet, her biri ayrı bir güzellik. İki yıl önce ramazanın ilk on gününü başka bir ilimizde tutmuştum, hiç bu kadar lezzeti yoktu.
Burada ilimizde olup ta başka illerde olmayan, başka illerde yaşanmayan Ramazan klasiklerinden bahsetmezsek bir taraf eksik kalır herhalde. Nedir derseniz, hepinizin bildiği gibi, Cebrailin Peygamber efendimiz ile yaptığı gibi mukabele geleneği. Bazı iller dışında, bu gelenek fazla yaşatılmıyor. Bazı illerimizde camilerde herkes kendisi kuran okuyor veya yayın organlarından dinliyor. Bizdeki gibi sabah öğle, ikindi vakitleri camilerde mukabele okumak hemen hemen yok gibi. İlimizde teravihler, arada getirilen salat ve selamlar bir başka güzel ve insanı manevi yönden tatmin ediyor, başka bir heyecan veriyor, doğrusunu isterseniz başka illerdeki teravihler bana bu kadar zevk vermedi. Yine başka bir klasiğimiz “meyan şerbetini” başka yerde bulamazsınız, bu öyle bir klasik ki, onun için kuyruk çilesine bile katlanıldığına göre, demek ki Ramazanlarımızın olmazsa olmazlarından biri. Ramazanda şerbetçi A………….’dan meyan şerbeti alınmazsa olur mu, olmaz tabii. Peki iftardan sonra sahura yakın ciğerci Y…………’dan ciğer yeme geleneği başka bir ilimizde var mı, yok tabii. Bu lezzetin tadına ancak ilimizde varabilirsiniz. E ciğer kebabını yediniz bitti mi hayır. Üstüne kadayıfçı M……….’dan en az dörtte bir kadayıf yenmezse olur mu, cevaplarınızı duyar gibiyim, olmaz tabii. E söyleyin bana bu damak zevklerini hangi ilimizde yaşayabilirsiniz. Desem ki yahu başka illerinde cartlağı var, mantısı var, cağı var, tepsisi var, böreği var, dolması var tatmin olurmusunuz! yine hep bir ağızdan yok dediğinizi duyar gibiyim. Demek ki bunlar ramazanın vazgeçilmezleri. Şeker hastalarına üstüne mırra için demeyi unuttum. Rabbim daha nice ramazanlara bizleri kavuştursun, bu güzellikleri yaşamayı nasip etsin inşallah..
Tüm dost ve akrabaların Ramazan bayramlarını kutlarım. Bayramlar barış, kardeşlik günleridir. O halde küslükleri ortadan kaldırıp, herkesle kucaklaşmaya bir fırsat verelim. Tüm akraba eş, dostların bayram ziyaretlerine gitmek gerekir, bu sosyal barışımıza çok şey katar diye düşünüyorum. Daha nice bayramları yaşama dileklerimle, Kalın sağlık ve esenlikle….