Elektrik ve doğalgaz’a 2018 yılı içerisinde 3 defa zam yapıldı. Altın, döviz, akaryakıt, gıda maddeleri ve inşaat malzemelerinin yükseldiği bu günlerde Elektrik ve doğalgaz’a 5 ay içerisinde 3 defa zam yapılması vatandaşlara biraz daha fazla kemer sıktıracak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 2.89 zam yapmıştı. BOTAŞ’ DA 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 9.7 zam yapmıştı.
31 Temmuz 2018 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu konutlarda kullanılan elektriğin kilovat saatine yüzde 9,57 artış yapılmıştı.
EPDK Ticarethanelerde kullanılan elektriğin fiyatına da yüzde 0,55'lik zam yapmıştı. BOTAŞ ise 31 Temmuz 2018 tarihinde doğalgaz fiyatlarına konutlarda ve küçük ile orta ölçekli işletmelerde yüzde 9, büyük işletmelerde de yüzde 14 zam yapmıştı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 1 Eylül 2018 tarihinde elektrik fiyat tarifelerini yayınladı. Normalde elektrik fiyatları için üç ayda bir tarife yenileyen EPDK, Ekim 2018 yenileyeceği tarifeyi 1 Eylül 2018 tarihi itibarıyla yeniledi.
Yeni açıklanan tarifelere göre elektrik fiyatlarına yüzde 14.6 ile yüzde 16.2 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Elektrikte tek zamanlı tarife fiyatı ise yüzde 15 oldu.
BOTAŞ’DA 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Doğalgaz fiyatlarına konutlarda yüzde 9, sanayide yüzde 14 zam uyguladı. Altın ve döviz fiyatları ile akaryakıt fiyatlarının tavan yaptığı bu günlerde vatandaşlar kemer sıkarak tasarruf yapmaya çalışırken Elektrik ve doğalgaz’a da yapılan zamlar da vatandaşların daha fazla kemer sıkmasına neden oluyor. Altın, döviz fiyatları, akaryakıt fiyatları, Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan artışlar doğal olarak en temel ihtiyaç maddelerine kadar her ürünün fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Bu fiyat yükselmeleri doğal olarak 7’den 70’e her kesimi ekonomik yönden etkiliyor. Önceki yazılarımda da belirtmiştim. Ülkemizin Milli ve yerli ekonomisinin kalkınması için Hükümetin bir an önce ihale kanununda değişikliğe gitmesi gerekiyor.
Devlet işlerini devletin resmi kurumlarının yapması ile israfın büyük bölümünün önleneceği kanaatinde olduğumu vurgulamak isterim. Türkiye genelinde israfın önlenmesi için diğer tasarruf tedbirlerinin de bir an önce alınması gerekmektedir.