BÜYÜKŞEHİR ŞANLIURFAM!
Bugün yarın oldu olacak başka bahar derken şaka gibi ama Şanlıurfa da artık büyük şehir.evet Şanlıurfa artık büyük şehir bu yazımı geçenlerde bir toplumda otururken bir arkadaşım bazı cümleler kurdu hoşuma gitti Sizlerle paylaşmak istedim.
Arkadaşım aynen şöyle diyordu.!
'Ne oldu yani şimdi Şanlıurfa'nın en uzak iki nokta arası yarım saat yürüme mesafesi olan bir şehrin tabelası değişse ne fark eder? Zihinler büyümedikten sonra.ufacıkken de aynı hizmetler yapılıyordu büyüyünce de aynısı olacak.doğru düzgün bir imar planı mı yapılacak gökdelenlere müsaade mi edilecek caddeler mi genişleyecek işler daha adil ve kolay mı halledilecek.kaldırımların işgali son mu bulacak.trafikte saygı mı olacak yerlere tükürenler mi bitecek ha sorarım size ne değişecek''
Yine bir sohbette Şanlıurfa'yı büyükşehir yaptılar eyübiye tarafı bir ilçe olacak ama şunu düşünemediler mi ilçesinde hastane olmayan bir ilçe varmı? diye soru sordu benim çok tuhafıma gitti.Çünkü tamam ilçe oldu olacak ama kardeşim Şanlıurfa'nın en uzak iki noktası zaten yarım saat yani büyük şehir yapmadan hastanemi yapmak lazım? zaten milletvekillerimiz şanlıurfaya sağlıkla ilgili yatırımları açıklıyorlar bunların içerisinde 1700 yataklı kampus hastane dışında eyübiyede 400 yataklı hastanede var.Zaten devlet bizlerin düşünmediğini düşünüyor.
Şanlıurfa BEŞERİ COGRAFYA.bilimi yerleşme coğrafyasına göre büyükşehir olabilecek vasıflara sahiptir.
1-idris A.S yeryüzünde ilk16 şehir kurmuştur.Birisinin URFA olduğu kuvvetle muhtemeldir.
2-Şanlıurfa Türkiye'nin dokuzuncu nüfusuna sahiptir.
3-Milli gelir tablosunda ilk onbeş arasındadır.
4-Dini Tarihi kültür özellikleri sebebiyle Türkiye'nin birinci ilidir..
112 Acil Çağrı Merkezleri Kurulacak
Yanlış duymadınız köy ve beldelerdeki tüm acil çağrıları karşılamak üzere büyükşehirlerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı bünyesinde, diğer illerde ise valilikler bünyesinde 112 acil çağrı merkezleri kuruluyor.
Belde belediyelerinin kaldırılması ile o belde de bulunan ambulans hizmetleri hemen hemen kaldırılmış oluyor. Köy ve belde halkının acil durumda imdadına anlaşılan "112"çağrı merkezi yetişecek. Bu nokta da çözüm olarak düşünülmüş ancak yetersiz bir uygulama olacağı kesin. Şehir merkezlerinde dahi halen uzun zaman beklediğimiz acil çağrı hizmetleri bakalım köylerde ve beldelerde ne kadar zamanda milletin imdadına yetişecek.
GAP' projesi ile birlikte başlayan merkeze göç önlenemiyor !
Gap ile birlikte suların altında kalan arazilerinin parasını alan vatandaş nefesini şehirde aldı.
Şehirde kaldırımlar biz insanları, yollarımız ise araçları taşıyamaz duruma geldi. İle gelenlerin yaşamları, düşünceleri, hal ve hareketleri değişecek beklentisi içinde iken ne yazık ki urfalılar olarak bizler de azınlıkta kaldık ve göç ile gelenlerin yaşam, düşünce ve davranışlarını benimsemeye başladık.
Büyükşehir Şanlıurfa'nın başlı başına iki sorunu var bundan önceki yazılarımda da yazdığım gibi birisi şehir içi ulaşım. Diğeri ise otopark. Bu sorun bir türlü çözülemedi.abide kavşağı trafiği hiç rahatlatmadı yani değişen bir şey yok
Ne diyelim bekleyelim görelim.