İstanbul Esenyurt Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem ve Zemin Mekaniği Uzmanı Serhat Durmuş, Ege'deki sismik hareketliliğe dair önemli uyarılarda bulundu. Durmuş, yaşanan bu sismik aktivitelerin büyük bir deprem veya yeni bir yanardağ oluşumuna yol açabileceğini ifade etti.
Ege Denizi'ndeki Sismik Hareketlilik Olağan Dışı
Durmuş, Ege Denizi'ndeki son bir haftadaki olağan dışı sismik aktivitelerin dikkat çekici olduğunu belirtti. "Son 1 haftadır meydana gelen olağan dışı sismik aktiviteler, jeofizik camiasını ikiye böldü. Bu aktivitelerin sonucunda ya büyük bir deprem ya da yeni bir yanardağ oluşumu bekliyoruz" diyen Durmuş, 1975'ten bu yana bölgede 492 deprem yaşanırken, son bir haftada bu sayının 1200'e çıktığını söyledi. Özellikle 48 depremin büyüklüğünün 4'ün üzerinde olduğunu ve bu depremlerin hissedilebilir büyüklükte olduğunu vurguladı.
Muğla, Aydın ve İzmir İçin Uyarı
Ege Denizi'ndeki bu sismik hareketliliğin, Türkiye'nin Ege kıyılarında da büyük etkiler yaratabileceğini belirten Durmuş, "Bodrum'a 140 kilometre, İzmir'e ise 180 kilometre uzaklıktayız. Bu bölgedeki hareketlilik sonucu ciddi bir deprem ya da yanardağ patlaması olabilir" diyerek, Muğla, Aydın ve İzmir üçgeninin tehdit altında olduğunu açıkladı. Ayrıca, olası bir depremde tsunami dalgalarının 6-6.5 metreye kadar çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Büyük Deprem ve Yanardağ Oluşumu İhtimali
Durmuş, Ege Denizi'ndeki mevcut hareketliliğin 2011-2012 yıllarında yaşanan benzer bir sürece benzediğini, ancak bu kez daha ciddi bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirtti. Yunan jeofizikçilerle aynı görüşte olduklarını ifade eden Durmuş, Santorini Adası'nın kuzeyinde yeni bir yanardağ oluşumu beklentisinin yüksek olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, 7.3 büyüklüğünde bir deprem olasılığının da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.
Tsunami Dalgaları ve Uyarılar
Durmuş, olası 7.3 büyüklüğündeki bir depremin ardından tsunami dalgalarının 6 metreye kadar yükselebileceğini ve bu dalgaların saatte 850 kilometre hızla kıyılara ulaşabileceğini söyledi. Tsunami dalgalarının kıyılarda büyük tahribata yol açabileceğini vurgulayan Durmuş, "Tsunami dalgaları 1 metre yüksekliğinde olursa, 200 metre içeriye kadar girebilir. Bu nedenle kıyılardan uzak durmak ve yüksek yerlere çıkmak hayati önem taşır" diye uyardı.
Yunanistan'da da tsunami ve volkan uyarılarının yapıldığını belirten Durmuş, vatandaşlara AFAD'dan gelecek olan uyarıları dikkatle takip etmeleri gerektiğini hatırlattı.