Şanlıurfanın el sanatları arasında yeri olan Bakırcılık sanatı yeni çırak yetişmemesi nedeni ile can çekiştiğini hepimiz biliyoruz.

Muhabirimize bakırcılar çarşısındaki Bu işin duayenleri çırak yetiştirilemediği için mesleğin yavaş yavaş yok olduğunu belirtiyor. Ama henüz 23 yaşındaki Mehmet Barlar severek yaptığı bakırcılık mesleğini bu genç yaşında devam ettirmek istiyor. Son zamanlarda bakır fiyatlarının kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen genç usta şehirde bakırcılar çarşısını gösteren levhaların olmamasının da büyük sorun olduğunu, Bu yüzden turistlerin bu tarihi çarşıyı ve işi bulmakta zorlandıklarını, Çırak yetiştirememekten de yakınan Genç Usta, gelen çırakların hemen kaçtığını, Ailede bir tek kendisinin bu mesleği icra ettiğini belirtiyor. İşte gerçek bu.

El sanatları bakırcılık cazip hale getirilmediği takdirde 10-15 yıl sonra belki tarihte yerini alacak. Eğer mevcut bakırcıların ürettikleri ürünler gerek diğer iller gerek yerel idarelerin destekleri ile Pazar durumu çözülürse bu mesleğin para kazandığını görenler çocuklarını bu mesleğe yönlendirirler. Ancak, hediyelik olarak yapılan bakır saat, tepi, kahve başta olmak üzere eşyalar Şanlıurfanın tanıtımına da katkı sağlıyor. Bu nedenle halk eğitim merkezi, kültür müdürlüğü bakırcılığı teşvik etmeli ve iş kur aracılığı ile 6 aylık kurslarda gençler yetiştirilmelidir.