7 Haziran 2015 tarihinden yapılacak Milletvekili genel seçimleri nedeni ile hükümete yakın anket firmaları ve karşıt firmaların yaptığı anketlere bakılığında anket firmalarına güvenirlik daha da azalıyor. Halk üzerinde algı yaratmak amacıyla yapılan bu anketler seçimlerden sonra yanıldıklarını söylemedikleri gibi işte böyle oldu. Bu nedenlerle bu partinin sonradan oyu yükseldi. Gibi kendilerini haklı çıkaracak nedenler buluyorlar.

Denge Araştırma Şirketinin yaptığı ankete göre ;7 Haziran seçimlerinde hangi partiye oy verecekleri soruldu. Kararsız seçmen dağıtıldıktan sonra ortaya çıkan oy oranları şöyle: Ak Parti 45.6, CHP 25.5, MHP 15.1, HDP 9,5, SP-BBP 2,3, Diğer 2. Sonuçlar AK Parti’nin yine sandıktan lider olarak çıkacağını söylerken HDP’nin ise meclis dışında kalacağını, AK Parti, CHP ve MHP’nin ise vekil sayılarını 2011 seçimlerine göre daha da artıracağını gösteriyor.

Gezici Araştırma Şirketinin son kamuoyu yoklamasına göre, halkın yüzde 38.2si AKPye, yüzde 30.1i CHPye, yüzde 17.1i MHPye, yüzde 10.5i ise HDPye oy verecek. Ankete göre, AKPye güven, son yedi-sekiz ayda azaldı.

7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekili seçiminde 53 milyon 765 bin 231, yurt dışında 2 milyon 867 bin 658 seçmen oy kullanacak. toplam 56 milyon 632 bin 658 seçmen oy kullanacak.

İki ankete AK Partinin oyu 7,4 oranında fark ediyor. Bu ne demek seçmenlerin hepsinin oy kullandığı varsayarsak 4 milyon 190 bin oy fark ediyor.

Amerikada, Avrupada yapılan anketlerde yanılma payları yüzde 0,1 gibi oranlar çıkıyor.

ANKETÇİ NEDİR ARAŞTIRMACI NEDİR?

Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) nin yazıları ve açıklamaları incelediğimizde Anketçi doğrudan sonuca odaklanır. Merak ettiği tek şey; kimin, ne kadar oy alacağıdır. Eğer doğru bir örneklem seçmiş ve ülke konjonktürü açısından da şansı yaver gitmişse, sonucu doğru bulurlar. Herkes kendi sonucunu doğru göstermek için yeni teorik yaklaşımlar üretir. Hata payları bile hatalı hesaplanarak! algılarla alay edilir.

Oysa ülkemizde herkes kendi çapında anketçidir aslında. Yarışma programlarında halkımızın yüzde bilmem kaçı bu soruya ne demiştir diye sorular sorulur, tartışma programlarında SMS ile anketler düzenlenip, yaptığımız ankete göre halkımız şu konuda böyle düşünüyor diye sonuçlar açıklanmaktadır yıllardır. TVde kanal-kanal dolaşıp sonuç yarıştıran anketçilerin de hiç bir farkı yok diğer anketçilerden.
Araştırmacı için ise seçim sonucu, araştırmasının sadece parametrelerinden biridir ve asla tek ve en önemli parametresi değildir. Araştırmacı zaten seçim sonucunu söyleyemez, araştırmayı yaptığı anın fotoğrafını çeker ve ileriye dönük projeksiyon yapabilir sadece.''Ne? Ne zaman? Nerede? Nasıl? Neden? Kim?' sorularının yanıtını aramak çok daha önemlidir. Bilimsel yöntemleri kullanarak bu soruların peşine düşen ve yanıtlarını arayan kişiye araştırmacı denilir. Anket, bu soruların yanıtını bulmak için araştırmacının kullandığı yöntemlerden birisidir sadece.

En doğru anketi ise 7 Haziran 2015 günü Türk Vatandaşları sandık başına giderek verecektir.

Seçim sonuçlarının ülkemizin birlik ve beraberliğinin bozulmamasına vesile olmasını diliyoruz.