Bilindiği gibi Anız yakılması Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yasaklanmış. Ancak bu yasaklama kağıt üzerinde kalmış ve çiftçiler anız yakmaya devam ediyor. Anız yakmalarda elektrik direkleri, hayvanlar ve binalar zarar görüyor. Son olarak ise DEDAŞ Anız yangınları ile ilgili açıklamada bulundu; Dedaş; 'Anız yangınları, maalesef bizi ve müşterilerimizi olumsuz etkiliyor. Daha önce yaşananların dışında bu kez çıkan anız yangınında elektrik direklerimiz büyük zarar gördü. 3 adet orta gerilim direğimiz tamamen yanarak kullanılamaz hale gelirken, 5 direğimiz ise kısmen zarar gördü. Bu yüzden de merkeze bir ve Suruç ilçemize bağlı 5 köy, bu sıcak yaz günlerinde ne yazık ki karanlıkta kaldı. Ekiplerimizin yaptığı yoğun ve özverili çalışma sonunda elektriksiz kalan bu 6 köye yeniden elektrik enerjisi verebildik' Bu arada, Dicle EDAŞ tarafından elektrik direklerinin yanarak zarar görmesi sonucu 6 köyün enerjisiz kalmasına neden olan anız yangınları ile ilgili hukuki süreç başlatıldığı belirtildi.

Anız yakımının toprak ve doğaya zarar vermektedir. Anız Toprak verimliliği azalır. Toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir. Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle oluşturulan yaşam ortamı yakılarak yok edilir. Toprak yel ile üfürülerek sel ile süpürülerek erezyona (taşınarak) uğrar. Toprak yorgunluğu artar. Toprak yağmur suları ile taşınır ve toprak içerisinde toprağın açtığı kanallar çöktüğü için su depolanmaz. Doğal denge bozulur. Orman yangınlarının çıkmasına sebep olurlar. Anızla birlikte çok zaman diğer komşu tarla ve bahçeleri de yanmaktadır. Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanmaktadır. Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır.

Eğer çitçilerimiz anız yakmanın faydadan çok zarar verdiğini bir anlayabilirlerse hiçbir güç çiftçiye anız yaktıramaz. Bütün sorun bunun inandırıcı şekilde anlatılmasıdır. Çiftçilik bir gönül mesleği olmasa bunu yapacak insanları bulmak bu kadar kolay olmazdı. Anız yakarak geçim kaynağı olan toprağı fakirleştirip öldürmektedir. Bunu görmeli ve anız yakmayı bırakmalıdır.

Şanlıurfada bir çok sivil toplum örgütü çiftçileri bilgilendirmesine rağmen halen devam etmesi ise bu sorunun uzun süre devam edeceğine benziyor.