1. Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde savaşan ve bu savaştaki Urfa taburundan geriye kalan gaziler tarafından, savaş sonrası inşa edilen Mustafa Kemal anıtı (Abide) geçtiğimiz aylarda kavşak inşaatında taşınmıştı.
Kavşakta düzenleme devam ederken, bu Abide yeni kavşağa konulamayacak. Alt geçitten geçen araçların etkisiyle sarsıntıdan etkileneceği belirtilen Abide anıtı için yeni yer aranıyor.
Mutasarrıf Nusret Bey, tarafından 1917 yılında şehrin kuzey kesimini Karakoyun deresi üzerindeki Hacı Kâmil Köprüsü'ne bağlayan bir cadde açtırarak buraya "Mustafa Kemal Paşa Caddesi" adını vermiş, caddenin ortasını çiçeklerle düzenleyerek Vali Konağı'nın karşısına (bugünkü Cebeci İşhanı) bu anıt çeşmeyi yaptırmıştı.
Bu anıt, 1972 yılında Vali Turgut Sayın tarafından yerinden alınarak bugünkü yeri olan Diyarbakır-Mardin-Gaziantep yolu kavşağına nakledilmişti. Buradan kaynayan suyu çeşmeyle dağıtan Vali Sayın, bu çeşmeye de Abide çeşmesi adını vermişti.
Beyaz kesme taşlardan inşa edilmiş olan ve dört köşesindeki zarif sütunlarla iki kata ayrılmış olan anıtın alt kısmında, bir su haznesi ve dört tarafında çeşme bulunur. Anıtın dört cephesi üzerinde yer alan kitabelerde Kafkas Yolu, Hindistan yolu, Ankara Yolu ve Mustafa Kemal Paşa Caddesi yazılarıyla bu yolları gösteren ok işaretleri dikkat çekiyor.
Bu anıt, Mustafa Kemal Paşa, henüz Atatürk ünvanını almadan O'nun adına Türkiye'de dikilen ilk anıt olması bakımından önem taşıyor.
Önümüzdeki günlerde sadece alt geçitten hizmet verecek olan Abide kavşağında üst geçit kapanıyor. Böylece Diyarbakır yönünden gelecek olan araçlar İpekyol caddesinden Bahçelievler semtine girerek Atatürk bulvarına çıkarken, Atatürk bulvarından gelenler ise Yenişehir semtinden Diyarbakır istikametine gidecek. Beton asfaltla yükseltilecek olan yolun abideden geçen üst geçitle aynı seviyeye getirilmesi planlanıyor. UrfaHA