Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet"in 93. yılında başlatılan "Yerel Tohum Ulusal Gücü" projesi kapsamında, 2025 yılında 81 ile 2 milyon yerel tohum dağıtılacak. Tarımsal çeşitliliğin korunması ve yerel tohumların yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan bu projeyle birlikte vatandaşlara yerel ve ata tohumları ücretsiz olarak ulaştırılacak.
3 Şubat'ta Yerel Tohumlar 81 İle Dağıtılacak
Muğla Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 81 ile toplamda 19 milyon yerel tohum ulaştırdı. 2025 yılında da 2 milyon yerel tohumun dağıtılacağı açıklandı. 3 Şubat Pazartesi günü itibariyle vatandaşlar, yereltohum.mugla.bel.tr adresinden başvuru formunu doldurarak veya Şubat ayı boyunca Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi'ni ziyaret ederek yerel tohumları ücretsiz temin edebilecek.
Tohumlar Laboratuvarda Test Ediliyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi, yerel tohumların kalitesini ve sağlığını korumak amacıyla kapsamılı bir test süreci uyguluyor. Tohum Test Laboratuvarı'nda hastalık, zararlı bulaşıklığı ve çimlenme yeteneği test edilen tohumlar, ancak gerekli kriterleri sağladıktan sonra vatandaşlara dağıtılıyor. Merkez, bugüne kadar vatandaşlardan gelen 980 çeşit ata tohumuna ev sahipliği yaparken, 2025 yılında 120 çeşit ata tohumunun dağıtımını gerçekleştirecek.
Başkan Ahmet Aras: "Ülkemizin Dört Bir Yanına Umut Ekıyoruz"
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, proje hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Büyükşehir Belediyesi olarak, yerel tohumun önemi, tarımsal çeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir miras bırakma mücadelemizi sürdürüyoruz. 2016 yılından bu yana 81 ilimize 19 milyon yerel tohumu ücretsiz olarak ulaştırdık. 2025 yılında da 2 milyon yerel tohumu vatandaşlarımıza dağıtarak ata mirasımızı geleceğe taşımaya devam edeceğiz. Muğla'dan ülkemizin dört bir yanına umut ekmeye ve sürdürülebilir tarımı desteklemeye devam edeceğiz."
Bu önemli proje sayesinde hem yerel tarımın gelişimi destekleniyor hem de gelecek nesillere sağlıklı ve doğal tohumlar bırakılması hedefleniyor. Vatandaşlar, çeşitli ata tohumlarına ulaşıp kendi tarımsal üretimlerini gerçekleştirerek, doğal tarımın yaygınlaşmasına katkı sağlayabilecek.