Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, 11 Nisan Urfa’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 105’inci Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında Osmanbey Şehitliği'nde düzenlenen törene katılarak çelenk sundu. Törenin ardından Vali Şıldak, şehit kabirlerini ziyaret ederek dualara eşlik etti.
Şehit Kabirlerine Karanfil Bırakıldı
Sunumun ardından şehit kabirlerini ziyaret eden Vali Şıldak, kabirlere karanfiller bırakarak yapılan dualara eşlik etti. Vatanın bölünmez bütünlüğü için canını feda etmekten çekinmemiş tüm şehitleri şükran ve minnetle yad ettiklerini belirten Vali Şıldak, şehit aileleri ile de bir araya geldi.
Kurtuluş Bayramı Törenine Yoğun Katılım
Urfa’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 105’inci Yıl Dönümü programları sabah saatlerinde Osmanbey Şehitliği'nde düzenlenen çelenk sunumları ile başladı. Şanlıurfa Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediyesi’nin çelenk sunduğu programa Vali Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mücahit Avkıran, Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral Erdin Kaya, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Deniz Yılmaz, vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, daire amirleri, askeri erkan, şehit ve gazi yakınları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Vali Şıldak'tan Birlik ve Beraberlik Vurgusu
Törende bir değerlendirme yapan Vali Şıldak, tüm Şanlıurflıların 11 Nisan Bayramı’nı tebrik etti. 11 Nisan 1920 tarihinin Kurtuluş Mücadelesi'nin ve İstiklal Harbi'nin en önemli zaferlerinden olduğunu vurgulayan Vali Şıldak, Urfa halkının önce İngilizlere ardından ise Fransızlara karşı verdiği bilinçli direnişin tarihini anlattı. 12'ler Hareketi ve tüm vatanseverlerin katılımıyla yazılan destanın 105’inci yıl dönümünü kutladıklarını belirten Vali Şıldak, bu anlamlı günün her yıl daha da coşkuyla kutlanması temennisinde bulundu ve tüm şehitleri ile ahirete irtihal eden gazileri rahmet ve şükranla yad etti.
Başkan Gülpınar'dan Kurtuluş Mücadelesinin Önemi Vurgusu
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar da günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. 11 Nisan 1920’nin Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki önemli bir dönüm noktası olduğunu ve Urfa halkının kahramanlıkla bu zaferi kazandığını ifade eden Gülpınar, Urfa halkının düşman işgaline karşı canını ve kanını siper ederek unutulmaz bir destan yazdığını söyledi. Urfa’nın kurtuluşunda önemli rol oynayan "On İkiler" cemiyeti ve aşiretlerin katkılarının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Gülpınar, Urfa halkının milli hassasiyetleriyle bugün de vatana yönelik tehditlere karşı dik durduğunu belirtti. Kurtuluş Mücadelesi ruhunun bu milletin en büyük varlığı olduğunu dile getiren Gülpınar, Urfa halkının 11 Nisan 1920’deki kahramanca mücadelesine özel bir vurgu yaptı ve Urfa karakterinin sabır, gönül, inanç, yürek ve cesaret olduğunu ifade etti. Urfa halkının bu kahramanlığı sayesinde TBMM tarafından "Şanlı" unvanı ile onurlandırıldığını ve "İstiklal Madalyası" ile taçlandırıldığını hatırlatan Gülpınar, bu ödüllerin Urfa halkının mücadelesine verilen değeri simgelediğini kaydetti.
ŞUAK'tan Gösteri Büyük Beğeni Topladı
Şanlıurfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 105. yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan Şanlıurfa Arama Kurtarma (ŞUAK) ekibi de dikkat çekici bir gösteri gerçekleştirdi. Bölgedeki su altı ve su üstü arama kurtarma faaliyetlerini profesyonel bir şekilde yürütmek amacıyla kurulan ŞUAK ekibi, kentin yüksek katlı bir binasından Türk Bayrağı açarak halatlarla iniş yaptı. Meşalelerle güvenli bir şekilde aşağıya inen ekibin gösterisi, izleyenlerden büyük takdir topladı.
Kurtuluşa kadar mücâdele edileceğine Kur'ân-ı Kerim üzerine and içen ve Jandarma Kumandanı Binbaşı Ali Rıza Bey başkanlığında toplanan 12 reis şunlardı:
1. Mecli-i idâre eski azalarından Belediye Reisi Hacı Kâmilzâde Hacı Mustafa Efendi.
2. Barutçuzâde Hacı İmam Efendi.
3. Eşraftan Tüccâr Hacı Kâmilzâde Hacı Mustafa Reşid Efendi.
4. Mollazâde Mahmûd Efendi.
5.Polis Komiserliğinden mustafi Arabikâtibizâde Şakir Efendi.
6. Güllüzâde Osman Efendi.
7. Esnaftan Şellizâde Ali Ağa.
8. Tüccârdan Nebozâde Hacı İmam Efendi.
9. EŞraftan Hacı Bedirağazâde Halil Ağa.
10. Jandarma Tabur mülhakı İzmirli Adil Hulusi Efendi.
11. Takım kumandanlarından Mülazım-ı Evvel Hüseyin Pertev Efendi.
12. Jandarma Çavuşu Sofi oğlu Hacı Mustafa Çavuş.
Şanlı Unvanının Verilişi
Şanlıurfa, 1919 yılında Fransız işgaline karşı halkın büyük bir direniş göstermesiyle bilinir. Urfalılar, düzenli bir ordu olmaksızın, kendi imkânlarıyla işgalcilere karşı mücadele etmiş ve 1920 yılında şehri düşmandan temizlemiştir. Bu kahramanca direniş nedeniyle, 1984 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Urfa’ya "Şanlı" unvanı verilmiş ve şehrin adı "Şanlıurfa" olarak değiştirilmiştir.
İstiklal Madalyasının Verilmesi
TBMM, 21 Ekim 2016'da kabul edilen bir yasayla, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesini kararlaştırdı. Bu madalya, şehrin Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği büyük kahramanlık ve bağımsızlık mücadelesinin bir nişanesi olarak 11 Nisan 2017'de düzenlenen resmi törenle takdim edilmiştir.
Şanlıurfa’nın bu unvan ve madalyayı alması, şehrin milli mücadeledeki önemli rolünü ve halkının bağımsızlık uğruna verdiği özveriyi simgelemektedir.